Istorie, întrebare adresată de maimaimai, 9 ani în urmă

Alcatuieste un text argumentativ,in volum de 4-5 enunturi,in care vei demonstra afirmatia:,,secolulal XVII-lea-secolul iluminismului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dutache
16
Secolul XVII-lea se numeste secolul iluminismului deoarece in acea perioada umanitatea a inceput sa rationeze, si sa isi puna mintea la contributie.Atunci scopul iluminismului era de a inlatura dogmele religiose si de face oamenii sa gandeasca propriu. Iluminismul a pretins eliberarea ființei umane de sub tutela sa autoindusă.

StefaniaStoica: este in secolul XVIII ( 18 )
Răspuns de StefaniaStoica
11
In primul rand este secolul al XVIII-lea. Acest secol este cunoscut drept " Epoca Luminilor" intrucat, in aceasta perioada apare in Franta curentul filosofic numit " iluminism" care considera ca ratiunea este singura capabila sa asigure calea spre obtinerea fericirii umane. In acest sens sunt introduse noi valori si principii in societate:
- In plan religios se afirma ateismul si deismul; deistii nu negau existenta lui Dumnezeu, insa acestia credeau ca lumea a fost creata ca un ceasornicar pe care l-a intors si l-a lasat sa functioneze pentru vesnicie, Dumnezeu nemaiavand, in conceptia deistilor, nicio legatura cu lumea. Tot deistii erau anticlericali ( impotriva Bisericii ).
- in plan politic se afirma doua noi forme de guvernamant: Monarhia Constitutionala sustinuta de Voltaire si Republica sustinuta de Jean Jacque Rouseau.
Statul monarhic nu mai era la dispozitia regelui si se conducea dupa reguli si principii precise. Se afirma- separarea puterilor in stat, egalitatea in fata legii si a justitei, dreptul la proprietate.
Republica era in conceptia lui Rouseau, un contract social semnat intre oameni liberi si egali. Tot el spunea ca Republica functioneaza doar in state mici.
- Pe plan economomic toti considerau ca munca este singura sursa de inbogatire, insa cand venea vorba de " inbogatirea statului" ( resursele, cu sensul de buget al statului ) iluministii se imparteau in doua categorii: aristocratii englezi condusi de Adam Smith si fiziocratii francezi.
Alte întrebări interesante