Alcătuiește un text de 5-7 enunțuri despre o întâmplare pe care ai observat-o la şcoală. Dă
un titlu potrivit textului.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Un test altfel
Cine nu a fost elev și nu cunoaște emoțiile unui test scris? Așa era și în acea zi călduță de mai, când școala se apropia de final și planurile de vacanță începeau să prindă rădăcini.
Ora de matematică începuse de vreo douăzeci de minute, liniștea și concentrarea domneau în clasa noastră, câte un coleg își mai pierdea răbdarea la câte un exercițiu prea lung, cu mult prea multe calcule, altul rumega capătul creionului în speranța că își amintește formula. Pe negândite, liniștea fu spulberată de o vrăbiuță gureșă, intrată pe geamul deschis, zburând în viteză pe deasupra catedrei, oprindu-se câteva clipe pe suportul unui panou din perete, aterizând speriată pe coala de scris a colegului meu de bancă și țâșnind ca o săgeată prin toată clasa, ciripind ascuțit și făcând un tărăboi de nedescris, acompaniat de țipetele stridente ale câtorva fete care fuseseră luate prin surprindere de această vizită neașteptată. Toate geamurile au fost larg deschise, iar micuța ființă s-a pierdut în crengile arțarilor și stejarilor din parcul școlii.
Cine să mai continue testul în zăpăceala și agitația momentului? Se suna de ieșire în pauză când profesoara ne anunța râzând că putem repeta formulele pentru testul de la ora viitoare.
(7 enunțuri: 2 pentru introducere, 3 pentru cuprins, 2 pentru încheiere)
Explicație:
______
Compunerea narativă presupune relatarea unei întâmplări reale sau imaginare, respectând cerințele date, dar și structura acestui tip de text.
Structura compunerii narative
1. Introducerea:
- este prima parte a compunerii, în care sunt prezentate reperele de spațiu (la școală) și de timp (zi călduță de mai), precum și personajele participante la întâmplare (elevii) - 3-4 rânduri
2. Cuprinsul:
- prezentarea întâmplării propriu-zise în ordinea logică a desfășurării evenimentelor
- a nu se insista mult pe descrierea cadrului acțiunii
- a se respecta momentele acțiunii (intriga, desfășurarea acțiunii, momentul culminant, deznodământul)
- se păstrează persoana la care se face povestirea (persoana I sau persoana a III-a)
3. Încheierea:
- finalul compunerii reprezintă rezolvarea conflictului, decizia luată sau impresia generală pe care ne-a lăsat-o întâmplarea.
#copaceibrainly