Studii sociale, întrebare adresată de cipiandi148, 8 ani în urmă

Alcătuiește un text de 8-10 rânduri despre un domnitor îndrăgit studiat la ora deistorie ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balea2003
4

Răspuns:

Fiul lui Radu Negru Vodă și Marghita, Basarab I fondatorul Țării Românești a domnit în perioada 1310 – 1352. Erou al istoriei noastre, menționat în multe legende, Basarab I a fost domnitorul care prin unificarea formațiunilor politice dintre Dunăre și Carpați a întemeiat Țara Românească.

Stăpân mai întâi pe ținutul Câmpulungului și Argesului, Basarab și-a extins treptat autoritatea asupra celorlalti feudați locali, procesul de constituire a statului încheindu-se în primul sfert al veacului al XIV-lea.

Întemeierea Țării Românești zădărnicea planurile regelui Ungariei de expansiune teritorială la sud de Carpați. Din această pricină, au izbucnit curând conflicte. La îndemnul nobililor, regele Carol Robert de Anjou a pornit o expediție în Țara Românească ca să îl alunge pe Basarab și să pună pe altcineva în locul lui.

Răspuns de princess20729
8

Răspuns:

Stefan cel Mare, domnitor ce a fost ca un soare pentru intreg neamul nostru.Stefan era un om al poporului, binevoitor mereu oamenilor de rind .Mienu-mi plac oamenii smeriti.Veniti sa va blagoslovesc. Avea in el omeniapentru care poporul il pretuia foarte mult saruta mai bine, nu te sfii,Ilinco. Stefan isi iubea poporul si vorbea cu oamenii sai blind, fiind ca untata pentru intreg neamul.Pe crestetul tau sa cada sarutul voievodului caploaia peste holdele verzi. Era un domnitor iscusit, avea strategii excelentein urma carora avea victorii stralucitoare .Matura tot inaintea lui. Si toti ii jurara credinta. Slabit de boala cum era, el totusi incerca sa faca ceva cadomnitor pentru tara sa, dar unii boieri il considerau deja dus S-a dusStefan. Vecinica lui pomenire. Nu-I este frica de moarte si pleaca din viataimpacat, pentru ca a lasat Tara Moldovei in miini bune.Te-am privit deatitea ori in fata.Nu-mi este frica de tine isi face cruce, iar capul ii cade pepieptul Oanei.Fiul sau, Petru Rares a fost un bun domnitor, incercind sa continuescopurile tatalui sau, luptind pentru statul sau.Stefan cel Mare a avut o domnie lunga, in timpul careia a dus o multimede lupte stralucitoare, incercind sa faca tot posibilul ca poporul sau satraiasca bine. A facut totul doar pentru popor, fiind un om foarte binevoitor,fapt pentru care a fost, este

Alte întrebări interesante