Limba română, întrebare adresată de elena578, 8 ani în urmă

alcătuiește un text literar cu o descriere a Antarticii


mariacraciun200: mai informatv gen geografie sau mai pompos cu figuri de stil?
elena578: cu figuri de stil
elena578: dacă stii te rog din suflet sa ma ajuți
elena578: și informativ
elena578: ceea sa scrie localizare in timp , descriere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariacraciun200
16
Antarctica-taramul uitat de lume 

Antarctica pe langa misterioasa frumusete nedescoperita pana acum este al cincilea continent ca marime,dintre  cele sapte ale Terrei, Antarctica  este cel maii sudic, mai rece, mai indepartat si mai recent descoperit continent, find pentru prima oara detectat la inceputul secolului al XIX-lea.  Acoperita aproape in totalitate de o mantie inimaaginabila de ghiata si fara a avea o pupulatie mana stabila, ea inconjuara Polul Sud. La randul sau Antarctica este inconjurata de oceanul  Antlantic, un ocean greau atins de oameni,o intindere de apa creata din zonele de sud ale Oceanelor Pacific,Antlanttic si Indian, dar fiind considerat un ocean separat de restul lumii datorita temperaturii insuportabile a apei si a salinitatii mai mici.
     Antarctica este un rezervor natural de gheata detinand in jur de 90% din gheata lumii .
Pozitia pe latitudine si inaltimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent. Cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri. In anotimpul rece temperatura in zonele intercontinentale poate scadea sub -800C, în timp ce in anotimpul cald temperatura se poate ridica, in aceleasi zone, pana peste -300C.
In zonele de coasta se poate ajunge, in sezonul cald, la temperatura de inghet (0 0C), dar si aici valorile negative sunt ridicate în perioada rece.
Antarctica detine si recordul temperaturii negative. In anul 1960, la statiunea ruseasca de cercetare Vostok s-au inregistrat -89,20C.Aurora Australa
Acest spectacol magnific de culoare are loc datorita materiei expulzate de soare ce interactioneaza cu campul magnetic terestru. In urma puternicelor explozii solare sunt expulzare in spatiu particule puternic incarcate electric( ioni ), ce calatoresc prin spatiu cu viteze ce variaza intre 300 si 1 200 km/s. Un nor de astfel de particule formeaza plasma. Fluxul de plasma ce vine de la soare este cunoscut sub numele de vant solar. In timp ce vantul solar interactioneaza cu marginile campului magnetic terestru, unele dintre aceste particule sunt atrase de acesta.
Ele urmeaza apoi liniile campului magnetic in jos spre ionosfera, strat atmosferic situat între 60 si 600 km deasupra scoartei terestre. Cand aceste particule interactioneaza cu gazele din ionosfera produc acest impresionant spectacol de lumini, numit de noi aurora. Cele produse la Polul Nord se numesc Boreale iar cele de la Polul Sud - Australe.


mariacraciun200: wow a durat ceva
mariacraciun200: oricum nu am scris o incheiere
mariacraciun200: o poti adauga tu
mariacraciun200: cu placere
elena578: multumesc din suflet
mariacraciun200: pe data viitoare
mariacraciun200: n-ai pentru ce
elena578: multumesc mult de tot !!
mariacraciun200: papa
Alte întrebări interesante