Limba română, întrebare adresată de madaandreea221, 9 ani în urmă

Alcatuiti o compunere de 10-15 randuri in care sa demostrati ca poiezia iarna de vasile alexandri este un pastel

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ackasha
4
Pastelul este o creație lirica descriptivă, in care este zugrăvit un tablou din natura, fata de care eul liric își exprima in mod direct sentimentele.
Versurile poeziei zugrăvesc prin intermediul descrierii un peisaj de iarna. Poezia este alcătuită in doua tablouri. Primul tablou prezintă căderea neîncetată a zăpezii. Iarna fiind personificarea pare o ființa înfricoșătoare "cumplita iarna". Enumerarea si repetiția " ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge Iara!" amplifica sentimentele de îngrijorare cauzate de căderea continua a zăpezii.
Al doilea tablou prezintă apariția soarelui si încetarea ninsorii. Atmosfera este însuflețită de sania care " Trece peste vai", semn ca omul a învins natura si se bucura de Frumusețea anotimpului alb. Tabloul exprima sentimente de bucurie, veselie si optimist. In poezie se găsesc numeroase imagini artistice si figuri de stil . Imagini vizuale : "Totul e alb pe câmp, pe dealuri", " Ce vad stelele pierdute sub clăbucii albi de fum". Se regăsește si o imagine auditivă :" In văzduhul voios răsuna clinchete de zurgălăi". Imaginile de stil specifice pastelului sunt: epitete cromatice "fluturi albi", "Zale argintie", "umeri dălți" si personificari "iarna cerne", "norii fug" , " se îmbracă mândra tara".
In concluzie prin argumentele prezentate mai sus poezia "Iarna" de V. Alecsandri este un pastel.
Alte întrebări interesante