Limba română, întrebare adresată de Alina135762, 8 ani în urmă

Alcătuiţi o compunere descriptiva in care sa surprindeti natura in anotimpul primavara cel putin 30 randuri
DAU COROANĂ
E URGENT

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de baller226
3
Sub razele blânde ale discului auriu, zăpada se topește văzând cu ochii și se retrage în unghere întunecoase. Pe pârâiele cu apă cristalină și pe ochiurile line de apă ale lacurilor nu mai e nici urmă de gheață. Dinspre ele, licoarea dulce și incoloră se revarsă spre natura secătuită, insuflând prospețime și viață. Mantia albă a iernii, cândva întinsă peste întreaga natură, este acum zdrențuită, doar câteva urme albe din vechile ei haine mai există. Primăvara lucrează zi de zi, neobosită, la alungarea deplină a anotimpului zăpezilor. Firișoare mici de iarbă ridică brațele firave spre razele delicate ale soarelui, în încercarea lor de a sorbi cât mai mult din grația luminii. Izbânda noii primăveri este pe punctul să fie proclamată.

Ceasul deșteptător al naturii a sunat. Primii care deschid ochii sunt somnoroșii ghiocei. Încă buimaci se grăbesc să ne vestească sosirea primăverii. Arborii se deșteaptă și după ce își verifică pierderile de peste iarnă încep a gândi primii mugurei. Nu trece mult timp, iar gândacii și albinele ies de prin cotloanele care le-au servit drept adăpost. După ce gustă din prospețimea noului anotimp, zboară veseli în aer. Încă sunt nesiguri pe aripile lor diafane, dar sunt bucuroși că somnul friguros de peste iarnă s-a sfârșit.

Ce mișcare veselă aduce primăvara și printre animalele pădurii! Mii de viermuleți ies de dedesubtul mușchiului palid. Furnicile harnice aleargă cu voioșie pe trunchiurile copacilor. Fluturi de diferite culori zboară din floare în floare, zbenguindu-se în lumina caldă a începutului de an. Șopârlele și broaștele se deșteptă și ele din somnul lor de peste iarnă și se strecoară în toate părțile prin iarba răsfirată.

De departe mare zumzet se aude. Rândunicile și berzele se reîntorc într-o zarvă de nedescris. Ciocârlia se înalță spre văzduh și de acolo cântă mai vesel ca niciodată. În frunzișurile întunecoase ale copacilor se aude cântecul cel dulce al privighetorii. Din tufișuri proaspăt înverzite același cântec inconfundabil al privighetorilor inundă natura. Se alătură orchestrei și sturzii și mierlele de pe vârfurile copacilor, iar cucul își strigă numele





Alina135762: Mulțumesc frumos!!
Alte întrebări interesante