Limba română, întrebare adresată de liviabucur35, 9 ani în urmă

Alcatuiti o compunere in care sa folositi dialogul ca mod de expunere
 
 
 
 
 
PLS ! Help me !


liviabucur35: nu imi trebuie foarte lunga
liviabucur35: 15 randuri imi ajung la compunere
Utilizator anonim: Prea târziu , ai spus ... De ce nu ai menționat la întrebarea de mai sus ?!
liviabucur35: trimitem un msg
Utilizator anonim: Nu //
liviabucur35: bn

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3
Cine se teme de substantiv ?

—compunere—


În această seara e mare sărbătoare în Palatul Gramaticii.

Maria Sa, Substantivul , își sărbătorește ziua onomastică . Toate Părțile de Vorbire,însoțite de prieteni și copii își fac apariția: Onorabilul Verb,Elegantul Adjectiv,Stimabilul Pronume,Seriosul Numeral...



Veselie mare,muzica aleasa,dans,voie buna,preparate culinare delicioase,toate cele necesare unei petreceri reușite .



—Doamnelor ,domnișoarelor și domnilor ! Mă bucur că îmi sunteți alături la acest eveniment. Sunt încântat că va simțiți bine in acest minunat Palat al Gramaticii. Am pregătit o surpriza pentru dumneavoastră....(Tobele au început să bată,crescând atenția tuturor.) Care dintre dumneavoastră va ști să răspundă corect la întrebări ,va primi un premiu pe măsură.( Din nou sunetul sacadat al tobelor i—a făcut curioși pe cei prezenți,toți fiind dornici sa afle ce va urma .) Și acum sa poftească întrebările ¡



În timp ce orchestra intona o melodie ritmata ,o mulțime de semne de punctuație frumos costumate si—au făcut apariția în sală,din dosul unei draperii roșii de pluș. Semnul Întrebării ,Semnul Mirării,Linia de Dialog ,Virgula , Punctele de Suspensie,toate având în mână plicul cu întrebările ,s—au așezat în semicerc pe scena,in uralele tuturor celor prezenți.



Treptat liniștea se așternu și primul semn desemnat să pună o întrebare,Semnul Întrebării bineînțeles,își așeză tacticos ochelarii pe nas și citi:

—Maria Să,Substantivul ,ar dori sa știe care dintre dumneavoastră puteți defini ?


Din mijlocul sălii,Verbul ,curajos cum îl știm, răspunse fara ezitare:


—Dumneavoastra ,Domnule Substantiv ,sunteți o parte de vorbire. Dar,fara sa mi—o luați în nume de rău ,prea stăpâniți ca un „hapsan” toate lucrurile,ființele,fenomenele naturii,stările sufletești și acțiunile tuturor ființelor care trăiesc sub soare . Și ca și cum acest lucru nu ar fi de ajuns,mai aveți și o grămadă de supuși , gata să vă Sară în ajutor oricând aveți nevoie: Adjectivul, Pronumele,Numeralul , Prepoziția și Articolul...


Sală izbucnește în aplauze:


—Bravo ! Bravo !!! Se auzea de pretutindeni și toți,dar toți cei prezenți urmăreau acum reacția sarbatoritului...


Gazda ,deși simțise tonul malițios al invitatului sau,spuse:


—Multumesc ,Onorabile Verb. Ai dreptate,sunt cam lacom. Dar,recunosc ,fara dumneata lumea mea nu ar fi insufletita ,floarea nu ar înflori,copilul nu ar mai crește și viața nu ar mai triumfa. Așa că ,te rog sa poftești la masa,pe scaunul din dreapta mea.


Semnul Mirării își drese glasul și rosti :


—Domnul Substantiv ar dori sa afle dacă știți,de cate feluri poate fi ?


Elegantul Adjectiv raspunde :


—Dupa înțeles,poate fi comun și propriu,acesta din urmă cu scopul de a denumi numai anumite obiecte,pe care dansul le consideră deosebite. După alcătuire,e simplu sau compus,precum untdelemnul folosit la prepararea acestor delicioase gustări.


—Excelent răspuns, prietene,spuse sărbătoritul. Se vede că mă cunoști foarte bine,de vreme ce mă însoțești des. Pesemne ti—e teama sa nu mă fure cineva ? ... :--)



Invitații izbucniră în cascade de râs,unii bârfindu–l că ar fi cam lingușitor cu șeful...



Adjectivul fu dus la masă și așezat în stânga Substantivului.

Linia de dialog lua microfonul și citi:

—Domnul nostru ar vrea să știe ce ne puteți spune despre numărul dumnealui ?


Pronumele,supusul de nădejde al sarbatoritului,care—i tine locul cu vrednicie când acesta este plecat de acasă,raspunde:


—Domnul meu are o forma la singular și alta la plural. Bineînțeles că are și dumnealui capriciile sale. Nu are plural pentru miere , sete,foame, sau pentru curajul pe care—l am eu acum,sa—i spun adevărul gol–golut.



Puțin îmbujorat de justețea afirmațiilor,Substantivul își recunoscu lipsurile, afirmând:



—Nimeni nu e perfect,după cum știm cu toții. Dar,continua cu hotărâre,cu cât ne vom cunoaște mai bine intre noi,cu atât va fi Gramatica noastră perfectă.



Virgula ,ondulata și cocheta citi și ea intrebarea:


—Sarbatoritul nostru ar dori sa știe cine îi cunoaște genul și cum poate fi aflat ?



Numeralul se grăbi să răspundă de teama sa nu i—o ia altul înainte:



—Gazda noastră din aceasta seara are trei genuri,care se afla din modul de numărare . Dar cum știm cât e de pretențios și critic ,trebuie să luăm aminte cum numărăm . Dacă aș îndrăzni să mai cer o „sarma” gustoasa ,sigur mi—ar da o nota mica, și eu ,ca un numeral ce mă respect ,nu mă pot mulțumi decât cu doua și cu un calificativ maxim.


Sala izbucni în râsete la auzul discursului... Începură comentariile și chicotelile... Imediat, platouri cu sarmale gustoase au început să umple mesele. Buna dispoziție puse din nou stapanire pe toți.



Domnia Sa, Substantivul , le spuse că toate răspunsurile au fost corecte și , prin urmare, toți sunt câștigători . Vor pleca intr—o excursie la Roma, unde, in fata Columnei lui Traian,vor da un recital de poezii și cântece,să audă și stramosii romani ce frumoasă și melodioasă a devenit limba română.




Utilizator anonim: Orchestra a început o melodie și toți cei prezenți au toastat in cinstea Substantivului ,cântând apoi intr—un glas:

Cine se teme de Substantiv ?
Nimeni , nimeni nu are motiv.
Chiar și cel mai tare emotiv
Nu se mai teme de Substantiv.
Utilizator anonim: Ok!
Alte întrebări interesante