Chimie, întrebare adresată de Larisaelena234, 9 ani în urmă

alcatuiti o compunere in care sa se regaseasca 5 exemple de fenomene fizice si 5 exemple de transformari chimice.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunicaluiandrei
8
S-a anunțat o toamnă lungă , dar, .... n-a fost așa  Picăturile de apă ce trebuiau să cadă sub formă de ploaie s-au transformat în steluțele albe ale fulgilor ce cad leneș de sus (cristalizarea apei) și chiar apa de la streașină a devenit țurțure de ghiață ( solidificare).
Ziua a devenit mai scurtă și firele metalice trebuie să conducă , mai devreme, curentul electric spre becul din incăpere și să-l prefacă in lumină . Caloriferele radiază căldura în camere și astfel atmosfera devine mai plăcută.
         Aragazul din bucătărie folosește căldura obținută prin arderea gazului combustibil pentru a prepara mâncarea.
         Pentru ca automobilul să poată fi pornit și apoi să se potă semnaliza luminos schimbarea direcției sau vitezei există ACUMULATORUL care transformă energia chimică în energie electrică.
        F ierul lăsat în aer umed ruginește , iar cuprul ținut în mediu neprielnic coclește ( se acoperă cu un strat  de carbonat bazic de cupru), aluminiul își schimbă culoarea în aer (se oxidează).
Toamna se culeg strugurii ( sau alte fructe) și se stoarce mustul care se transformă în vin , iar acesta se poate, la rândul său să se prefacă în oțet....
........
povestea TRANSFORMĂRILOR FIZICE și a celor CHIMICE poate continua la nesfârșit.......

Alte întrebări interesante