Istorie, întrebare adresată de tomita23344, 8 ani în urmă

Alcatuiti o scurta prezentare 100-150 cuvinte a organizarii romanilor intre sec. 9-13 folosind notiunile: obste sateasca,cnezat, voievodat, sursa istorica, tara.

Va rog mult!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de micleaadela
1

Răspuns:

Intre sec IX -XIII romanii traiau organizati in obsti satesti care apoi au evoluat in cnezate si voievodate.In interiorul arcului carpatic unde se va forma viitorul voievodat al Transilvaniei , principala sursa istorica este natarul regelui Bella al Ungariei numit Anonymus mentioneaza voievodatele lui Menumorut in Crisana cu resedinta la Biharea, Glad in Banat cu resedinta la Cuvin si Gelu pe Somes cu resedinta la Dabaca.Aceste formatiuni sunt atestate in secolul IX.Pentru sec XI in locul celor trei voievodate , sunt intalnite doar doua mai intinse si mai bogate.Urmasul lui Glad in Banat , pe nume Ahtum si urmasul lui Gelu pe nume Gyla pe Somes.Voievodatul lui Menumorut dispare fiind lasat mostenire regilor maghiari.

 La sud de Carpati Diploma cavalerilor Ioaniti din 1247 aminteste de Tara Severinului, cnezatele lui Ioan si Farcas si voievodatele lui Litovoi si Seneslau.La est de Carpati existau tari, codrii, campuri.

Explicație:


tomita23344: multumesc frumos
micleaadela: sa-ti fie de folos!
Alte întrebări interesante