Religie, întrebare adresată de ElectricLove, 8 ani în urmă

Alcătuiți un cvintet despre lertare , după modelul referitor la Milă - Divină, nemăsurată .

- Dorind , rugând, primind ;

- Aduce pace în suflet ;

- Mântuire ;​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de natyprincess2007
1

IERTAREA DIVINĂ ESTE MOTIVATĂ DE DRAGOSTE

În versetul 27 din Matei 18, ni se spune: „Stăpânul robului aceluia, făcându-i-se milă de el, i-a dat drumul şi i-a iertat toată datoria”. Mila este expresia dragostei. Acel rob nu a meritat iertarea, dar „mila biruieşte judecata”. La fel nici noi nu meritam iertarea lui Dumnezeu, dar pentru că El ne-a iubit L-a dat pe Domnul Isus pentru noi ca să ne poată oferi iertarea Sa deplină.

IERTAREA DIVINĂ ESTE OFERITĂ ÎN DAR

Iertarea din perspectiva omului este în dar, ea nu e oferită pe baza meritelor, sau a faptelor noastre bune, ci este darul lui Dumnezeu, fără plată. Şi totuşi această iertare costă şi costă enorm.

Omul nu ar fi fost în stare niciodată să-şi plătească datoria faţă de Dumnezeu şi să înlăture vinovăţia datorată păcatelor sale. Preţul iertării şi al ştergerii datoriei l-a plătit Fiul lui Dumnezeu.

Biblia spune: „ …prin sângele Lui avem iertarea păcatelor”(Efes.1:7), iar la Evr.9:22/b se afirmă: „şi fără vărsare de sânge, nu este iertare”. Iertarea e în dar, dar preţul ei l-a plătit Domnul Isus.

IERTAREA DIVINĂ ESTE DEPLINĂ ŞI VEŞNICĂ

Dumnezeu când iartă o face în mod deplin şi pentru totdeauna. De aceea Dumnezeu spune la Evr.8:12 „Pentru că le voi ierta nelegiuirile şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele lor”.

Sensul acestor cuvinte este că Dumnezeu nu va mai pomeni niciodată păcatele iertate, pentru a le folosi împotriva noastră, sau a ne reproşa ceva cu privire la ele. Tot aşa trebuie să iertăm şi noi.

IERTAREA DIVINĂ IMPLICĂ POCĂINŢĂ SINCERĂ

Aceasta este condiţia pusă de Dumnezeu, omului pentru a-i putea oferi iertarea Sa în dar. La 1Ioan 1:9, Biblia spune: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele…”.De asemenea la Fp.ap.3:19 se spune: „pocăiţi-vă şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, ca să vi se şteargă păcatele…”. Nu se poate vorbi de iertare fără pocăinţă.

Pocăinţa înseamnă recunoaşterea păcatului, regretul pentru păcat, renunţarea la păcat şi chiar repararea răului făcut prin păcat, atunci când situaţia o cere şi acest lucru este posibil.(ex.Zacheu)

IERTAREA DIVINĂ NE OBLIGĂ LA IERTARE.

Exemplul din textul nostru este edificator. Robul care a primit iertarea deplină a datoriei mari faţă de Stăpânul său, avea datoria morală să ofere şi el iertare tovarăşului său pentru mica datorie a acestuia. El nu a vrut să aplice însă faţă de tovarăşul lui, principiul iertării de care el însuşi a beneficiat şi acest lucru l-a costat tare scump.

Este aici o mare responsabilitate a copiilor lui Dumnezeu în ce priveşte relaţiile dintre ei. Biblia ne învaţă că trebuie să iertăm celui ce ne greşeşte, după modelul de iertare oferit de Dumnezeu.

„…Iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Cristos, aşa iertaţi-vă şi voi”, spune Pavel la Col.3:13.

Domnul Isus la Matei 6:14-15, ne atrage atenţia că problema relaţiilor cu oamenii e una  serioasă.

Neiertarea scurtcircuitează comunicarea cu Dumnezeu în rugăciune(1Pet.3:7). Neiertarea atrage neiertare din partea lui Dumnezeu şi aceasta înseamnă disciplinare până la pocăinţă sinceră.

Neiertarea îţi fură bucuria şi pacea din suflet şi te descalifică ca şi copil al lui Dumnezeu.


ElectricLove: Mulțumesc enorm pentru asta ! Mă abonez la tine ! Te pup !
natyprincess2007: Scuze, credeam ca trebuie eseu, acum am citit mai atent.
ElectricLove: Poți să faci în comentarii , dacă vrei .
Alte întrebări interesante