Biologie, întrebare adresată de kah3, 8 ani în urmă


Alcătuiți un eseu cu tema Nutritia după următorul plan:
- definiția fotosintezei;
- prezentati schematic drumul substantelor anorganice si organice implicate in
fotosinteza pe baza desenului care prezinta structura frunzei.
- descrieti digestia lipidelor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexcostan19
1
*Fotosinteza este procesul prin care planta transforma substantele anorganice in subtante organice folosindu-se de energia electromagnetica a luminii.
*Substantele anorganice sunt absorbite din sol de catre perisorii absorbanti ai radacinii, trec in vasele lemnoase iar apoi au un traiect ascendent catre frunzele care prezinta cloroplaste. Seva bruta ajunsa la acest nivel se va transforma in seva elaborata prin fotosinteza in doua etape: faza de lumina, in cloroplast, si faza de intuneric, in citoplasma. Seva elaborata, (sbstantele organice cum ar fi zaharidele) trece in vasele liberiene pentru a putea fi distribuita in toata planta.
*Digestia lipidelor se intiaza la nivelul stomacului unde sub actiunea lipazei gastrice , lipidele se vor transforma in acizi grasi si glicerol. Lipidele restante trec in intestinul subtire in duoden unde, dupa ce sunt emulsionate de bila, vor fi atacate de lipazele pancreatice si intestinale pentru a ajunge la produsii finali absorbabili: acizi grasi si glicerol
Alte întrebări interesante