Biologie, întrebare adresată de alex4255, 8 ani în urmă

Alcătuiți un eseu cu tema "Reproducerea la om" după următorul plan​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de myshoo69
2

Reproucerea este o caracteristica fundamental a oricarei fiinte vii si se realizeaza prin participarea a doua organisme de sexe diferite. Ea este rezultatul fecundarii gametului feminin (ovul) de catre gametul masculin (spermatozoid). Oul rezultat se grefeaza in cavitatea utrina, unde continua sa creasca si sa se dezvolte, pana ce fatul, devenit viabil, este expulzat din uter prin actul nasterii.

Diferentierea sexuala este prezenta inca din momentul formarii oului, dar diferentierea intersexuala somatopshica are loc lent in timpul copilarii si se realizeaza deplin dupa pubertate, ca urmare activitatii gonadelor. In copilarie, hormonii sexuali secretati in cantitati reduse contribuie impreuna cu ceilalti hormoni, la cr esterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, iar dupa pubertate ecesti hormoni secretati in cantitatii crescute determina caracteristici diferentiate la cele doua sexe. Organizarea morfofunctionala a sistemului reproducator la ambele sexe este extrem de complexe, gonadele avand atat functia de a produce gameti, cat si cea de a secreta hormoni sexuali, care prin diferitele lor activitati asupra organelor genitale si asupra intregului organism asigura conditii pentru reproducere. Aparatul genital masculin este constituit din testicule, cai excretoare, glande anexe si organul copulator (penis). Testiculul, organ pereche cu functie exocrina si endocrina, se dezvolta in regiunea lombara a cavitatii abdominale si din a-3-a luna a vietiiintrauterine incepe sa coboare, strabate peretele anterior al abdomenului in regiunea inghinala sila nastere ajunge in scrot.

In partea superioara a testiculului, lbughineea prezita o condensare ca un con fibros, denumit mediastinul testiculului, strabatuta de canale excretoare, vase de sange si nervii testiculari. Din aceasta ingrosare pornesc spre interior septuri conjunctive care impart testiculul in 200-300 de lobuli.

Ei au forma piramidala, cu baza spre albuginee si varful spre mediastin. Fiecare lobul testicular contine 1-4 tubi semisferici contorti, in interiorul carora se formeaza gametii masculini (spermatozoizii). Tubii sunt separati intre ei prin tesut conjuctiv interstitial, in care se gasesc vase si nervi, precum si celule interstitiale Leydig, care secreta hormonii androgeni. La examenul microscopic, tubii seminiferi contorti prezinta la exterior o membrana bazala pe care sunt dispuse mai multe straturi de celule producatoare de spermatozoizi, printre care se gasesc celule alungite, de sustinere. Toti tubii unui lobul se unesc spre mediastinul testiculului intr-un colector comun (tubul drept). Tbii drepti se deschid intr-o retea de canale neregulate si apoi se colecteaza in 10-12 canale aferente care se indreapta spre epidim.

Acesta este situat la partea superioara si posterioara a testiculului si are forma de virgula. Cnalul epididimar rezulta prin unirea canalelor aferente si se continua cu canalulu deferent, care urca in abdomen. Acesta se continua cu canalul ejaculator

Alte întrebări interesante