Biologie, întrebare adresată de claudiaproca563, 8 ani în urmă

Alcătuiti un eseu cu tema "Reproducerea" va rog repede dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anaaremere2296
0

Răspuns:

Reproducerea este o caracteristică a organismelor vii, care se manifestă prin naștere din părinți , ca rezultat al fecundării, a unui urmaș , care din punct de vedere morfologic și genetic este asemănător părinților. Prin acest proces asigurându-se perpetuarea speciei. Reproducerea este o formă a înmulțirii în cadrul unei specii.

În reproducere, prin intermediul materialului genetic, caracterele părinților sunt transmise mai departe urmașilor, fiind moștenite.

Din cauza diversității formelor de celule care iau naștere prin reproducere, se face o diferențiere între o înmulțire pe cale s3xuată, având la bază gameții (celulele s3xuale), care are loc prin procesul de meioză și pe de altă parte prin procesul de mitoză (diviziune celulară) care este o înmulțire as3xuată, caracteristică organismelor unicelulare, plantelor și la unele animale.

Reproducerea, din punct de vedere biologic, reprezintă sensul existenței organismelor vii. Această idee este subliniată și de existența în cazul majorității speciilor vii a două forme de existență: mascul/femelă

Forme de reproducere:

reproducere s3xuată(participa doi indivizi)

reproducere unis3xuată, monocitogenă

reproducere bis3xuată, reproducere s3xuală propriu-zisă (heteros3xuală, dicitogenă) prin gameți

reproducere as3xuată(participa un singur individ), la bacterii, (unicelulare prin mitoză) și plante

Prin procesele de mutații genetice se generează un număr mare de variații de la o generație la alta. În prezent, în laborator se folosesc metode de fertilizare „in vitro” (eprubetă).

Reproducerea s3xuată este procesul de reproducere a organismelor prin organe sexuale. Reproducerea s3xuată a animalelor este procesul prin care ovulul și spermatozoidul, provenite de la doi indivizi de s3x opus, se contopesc și dau naștere unui nou organism. În acest proces participă cele doua celule s3xuale - ovulul și spermatozoidul, numite gameți, produse de către gonade. Gonadele sunt glande de reproducere, fiind împărțite în gonoade feminine - ovare și gonade masculine -testicule. Icrele peștilor și ouăle păsărilor sunt exemple de gameți feminini, alcătuiți doar dintr-o singură celulă, o celulă specială deoarece este foarte bogată în substanțe nutritive și este imobilă. Acești gameți femini sau ovule se formează în ovare iar procesul de formare se numeste ovogeneză. În natură exista ovule foarte diferite ca formă, dimensiuni sau culoare. Cele ale peștilor și amfibienilor sunt gelatinoase și lipsite de coaja dură protectoare. Cele ale reptilelor și cele ale păsărilor au respectiv coaja membranoasă sau calcaroasă și sunt mai bine protejate de factorii mediului. Pentru o protecție mai buna ovulele mamiferelor nu sunt depuse în mediul extern ci după fecundare rămân în interiorul corpului femelei pe întreaga perioadă de dezvoltare. Un ovul trebuie să fie fecundat pentru a da naștere unui nou individ. Reproducerea s3xuată a plantelor poate fi realizată:

prin semințe:

Angiosperme

Gimnosperme

Reproducerea este functia organismului prin care se asigura perpetuarea speciei.Se realizeaza prin participarea a doi indivizi de gen diferit.Gonadele (ovarele si testiculele) au functia de a produce gameti (celule s3xale): ovule si spermatozoizi; si functia de a secreta hormoni s3xuali care asigura conditii pentru reproducere.

Alte întrebări interesante