Alcătuiţi un eseu cu tema “Scheletul membrelor superioare şi inferioare” după următorul plan:
- enumerarea segmentelor din alcătuirea scheletului membrelor şi a tuturor oaselor
corespondente fiecărui segment;
- precizarea structurilor implicate în creşterea oaselor;
- numirea unei cauze şi a două simptome în cazul fracturilor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Biologia este naspa 14
Explicație:
F L
Răspuns:
Scheletul membrului superior presupune centura scapulară, formată din omoplat și claviculă, prin intermediul căreia membrul superior se prinde de trunchi și respectiv, scheletul membrului superior liber, având următoarele segmente: scheletul brațului, reprezentat de humerus; al antebrațului, reprezentat de radius și ulnă; scheletul mâinii, format din 8 carpiene, 5 metacarpiene și 14 falange (3 pentru fiecare deget, cu excepția policelui, care prezintă doar 2 falange). De asemenea, la nivelul fiecărei mâini sunt prezente și 3 oase sesamoide.
Scheletul membrului inferior presupune centura pelvină, formată din osul coxal, prin intermediul căreia membrul inferior se leagă de trunchi, și scheletul membrului inferior liber, având următoarele segmente: scheletul coapsei, reprezentat de femur, cel mai lung os din corp; scheletul gambei, reprezentat de tibie, fibulă și rotulă (os sesamoid); scheletul piciorului, format din 7 tarsiene, 5 metatarsiene și 14 falange (3 pentru fiecare deget, cu excepția halucelui, care prezintă doar 2). De asemenea, la nivelul fiecărui picior sunt prezente și 2 oase sesamoide.
Formațiunile care asigură creșterea oaselor sunt periostul și cartilajul metafizar. Periostul asigură creșterea în grosime prin zona sa internă, în timp ce cartilajul metafizar asigură creșterea osului în lungime. Acesta este activ până la vârsta de 20 - 25 ani, urmând să se osifice, și astfel epifizele se sudează la diafiză.
Fracturile presupun discontinuitatea osului. O cauză posibilă o reprezintă un traumatism la nivelul osului, iar două simptome, învinețirea și inflamarea locului.