Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Alcatuiti un eseu de 15-20 de randuri cu tema ,, Crestinismul in spatiul romanesc''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristigeicu
172
Crestinimul a aparut in spatiul daco-roman pentru prima oara in Dobrogea, Apostolii Andrei si Filip predicand aici, acestia deplansandu-se pe mare. Imparatii Decius si Valerian au persecutat pe crestinii din tot imperiul, mai ales din spatiul nostru.
In anul 313, Sfantul Imparat Constantin Cel Mare alcatuieste Edictul de la Milano care reprezenta crestinismul ca religie principala. Facand referire la spatiul nostru, in zonele rurale, adica la sate religia se raspandeste mai repede, facand comparatie cu alte parti ale Imperiului, acolo unde cei de la tara raman la religia pagana. In secolul 4-6 s-a raspandit cel mai mult crestinismul la noi, misionarii din Imperiu avand cea mai buna influenta.
Nenumarate obiecte crestine gasite in tara dovedesc credinta noastra, de exemplu gema de la Pottaisa, in Turda adica, cu chipul Mantuitorului, nu prea se stie sigur secolul sau, acesta fiind intre secolele 3-4 cam asa,
In concluzie, crestinuismul a reprezentat un aspect spiritual esential in spatiul nostru daco-roman si un element de baza in etnogeneza noastra, romaneasca.
Sper ca ti-a fost de ajutor compunerea mea, sper sa iei 10, bafta. :)
Răspuns de Utilizator anonim
48
   Crestinismul, aceasta religie monoteista care pune in prin plan iubirea fata de aproapele tau si a inceput ¨pelerinajul¨ catre inima si sufletul omului in I sec. al erei noastre (d. Hr.).
  Plecarea Apostolilor pentru a raspandii lumii mesajul Mantuitorului, a insemnat expansiunea crestinismului in lume.
  In spatiul romanesc putem afirma ca religia ¨iubirii¨ a patruns pe doua cai: in primul rand prin Dobrogea cu munca apostolica dusa de Sf. Apostol Andrei; si a doua cale dupa cucerirea romana 105/106 cand Dacia romana e colonizata cu colonisti veniti ¨ex todo orbe Romanorum¨ (dupa cum afirma in operele sale istoricul roman Eutropius).
  In Dobrogea apar dupa cateva secole o serie de institutii cu caracter religios care definesc caracterul solid al crestinismului de aici; totusi nu trebuie sa uitam ca in anii de inceput, crestinismul a avut de suferit destul de mult din partea autoritatilor romane.
Legat de aceasta prigonire religioasa trebuie sa precizam ca s au pastrat o serie de vestigii in nordul Dobrogei ce amintesc de acei ani neguri de la inceputul mileniului II: mormintele de la Niculitel unde au fost ingropati 4 martiri crestini.
 Deruland mai departe firul istoriei romanesti, regasim episoade in care simpla apartenenta la credinta ortodoxa a dus la schimbarea brusca a destinului (un exemplu clasic il gasim in curmarea tragica a vietii domnitorului Tarii Romanesti in 1714 Constantin Brancoveanu).
In vremea noastra crestinismul in Romania este majoritar; alaturi de crestinism gasim si alte religii care fac ca aceasta tara sa fie un leagan de toleranta in Europa.
Alte întrebări interesante