Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Alcatuiti un eseu despre geto-daci pentru clasa a 5-a va rog frumos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
9

        Denumirea de geto-daci nu o întâlnim în nici un document antic, el fiind un termen modern 
        Geţii sunt primii cunoscuţi în izvoarele scrise (Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia) si sunt mentionati  începând din sec. 6-5 i. Hr.
        Dacii sunt mentionaţi mai târziu; ei locuiau în zona vestică a ţării. Despre ei gasim informatii în izvoare de limbă latină despre războiul cu galii.
       Diverse informatii despre geto daci aflam de istoricii Hecateu din Milet (530-470), Herodot din Halicarnes (485-425), Hellanicos din Mitilene, Tucidide  (460-396 î.Hr), Domichetes Amiannus, Trogus Pompeius.
        Istoria politică a geto-dacilor în sec. IV-II - evoluează spre forme noi de organizare socială, uniunile tribale, aristocraţie războinică.   
         După informaţiile lui Tucidide statul get se afla sub puterea regelui Sitalkus.  Descoperirile arheologice consemnează existenţa a doua tezaure care conţineau podoabe de argint.
         Tezaurul Agighiol (jud. Tulcea): piese de argint, jambiere folosite pentru gambe, coifuri, vase din argint si Tezaurul de la Peretu (jud. Teleorman): coif de argint, jambiere, vase, piese de harnaşament. 
          Neamul geţilor şi a dacilor – sunt prezente în sute de izvoare scrise şi arheologice  

Alte întrebări interesante