Limba română, întrebare adresată de andreeaelena25, 9 ani în urmă

Alcatuiti un eseu despre relatia copil-timp (30 randuri)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anki
1
Timpul liber poate fi in egala masura atat prieten cat si dusman atat pentru copii cat si pentru parinti, de aceea este foarte important sa-i acorzi atentia cuvenita in asa fel incat sa valorifici la maximum avantajele si sa incerci sa diminuezi pe cat posibil consecintele neplacute.

Avantaje: timpul liber inseamna foarte multa miscare, aer, natura, jocuri si jucarii, distractie, dobandire de abilitati, descoperiere, experimentare, multi prieteni si multe altele.

Dezavantaje: timpul liber poate insemna si pericole, accidente de tot felul si situatii imprevizibile, cazaturi grave cu consecinte dureroase, muscaturi de animale, de insecte, lovituri sau vorbe urate din partea altor copii, rataciri in natura, oameni rai de care copiii trebuie sa invete sa se fereasca.

Cu tact si diplomatie parintii trebuie sa le prezinte copiilor si pericolele posibile ale anumitor actiuni sau iesiri, pe care copilul le solicita intotdeauna fara sa stie potentialele consecinte neplacute ce pot interveni in mod spontan. Este important insa, ca explicatiile parintilor sa fie realiste, fara sa-i sperie pe copii, sa-i invete sa fie atenti, responsabili, sa-i incurajeaze de fiecare data si sa nu le transmita temerile sau ingrijorarile lor, chiar daca acestea exista ( “sa nu te urci in copac ca vei cadea”,” samd). Parinti, atentie la formulari! Evitati propozitiile care incep cu “nu” si faceti afirmatii pozitive si la obiect ( “daca tot te urci in copac, sa fii atent unde pui piciorul”, “sa ai grija sa te dai mai usor pe tobogan” samd).

Timpul liber presupune atentie, responsabilitate, precautie din partea parintilor insa, in nici un caz ingradiri, interdictii, cicaleli. In acest ultim caz, nevoia copilului de explorare, descoperire poate fi asociata cu diverse temeri: de lovituri, caderi, de a nu deranja, de a nu strica etc, iar aceste frici se vor perpetua ca si obiceiuri, ce-i vor ingradi copilului, adolescentului si adultului de mai tarziu libertatea de a (se) descoperi pe el insusi si lumea inconjuratoare.   sper ca te-am ajutat!

Răspuns de ninamisler
2
Este o perioada foate frumoasa copilaria, timpul in care fiecare copil are dreptul sa viseze, sa se alinte, sa fie mingiiat, iubit de parintii lui si de cei mai mari. Nu toti copii pot avea parte de acesta perioada frumoasa de care multi uita, e dureros sa privesti cum generatiile ce vin sunt lipsite de copilarie, doar pentru simplu fapt ca majoritatea timpul ii preocupa internul. Dar sa nu ma abat de la tema de baza relatia copil- timp, putem spune cu mindrie ca copilaria este o perioada din viata fiecarui copil pe care o poarta in suflet toata viata. Foarte putini indiferent de virsta permit acelui copil din ei sa se iveasca la lumina soarelui sau uneori sa plinga ca un copil.Timpul multe lucruri sterge din viata noastra, insa anume acel copil din noi nu il poate sterge nimeni, fiindca datorita lui noi zi de zi stim sa zimbim, sa ne alinam pe cei dragi noua.Chiar de nu avem cuvinte sa redam sentimentul asta cind auzim cuvintele copil- timp, fiecare dintre noi poate spune cite putin, spre exemplu o mica perepetie care nu o va uita niciodata cum le facea Nica din operele lui Ion Creanga. Este strigator la cer cum copii in ziua de azi isi pierd timpul doar cu simple lucruri, rateaza sansa aceasta unica ca cind vor ajunge si ei parinti sa povesteasca cum ne povesteau si nou uite cadeam pe jos la sanius sau ceva de genul, vor spune doar uite cind eram de virsta am cistigat intr-un duel pe net.
Alte întrebări interesante