Biologie, întrebare adresată de cristina8891, 8 ani în urmă

Alcătuiți un mini eseu intitulat Fazele Mitozei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ainatar
16

Următoarele patru faze ale mitozei se disting : profază, metafază, anafază și telofază . În profază , centriolii sunt vizibili în mod clar - formațiuni care se află în centrul celulei și joacă un rol în divizarea cromozomilor fiice ai animalelor. (Reamintim că plantele superioare nu au centrioli în centrul celulelor, care organizează divizarea cromozomilor). Vom considera mitoza prin exemplul unei celule de animale, deoarece prezența centriolilor face procesul de diviziune a cromozomilor mai vizibil. Centriolele se împart și se diferențiază de diferiții poli ai celulei. Din centrioli, se trag microtubuli, formând filamente ale axului de divizare, care reglementează divergența cromozomilor față de poli de celulă divizată

Profază.-, prima etapă a mitozei, este caracterizată de trei procese:

1.dezorganizarea nucleului

2.evidențierea cromozomilor

3.diviziunea centrozomului

Metafaza, a doua etapă a mitozei, este caracterizată de:

1.formarea fusului de diviziune între cei doi centrozomi

2.accentuarea condensării cromozomilor.

3.atașarea cromozomilor la fibrele fusului de diviziune prin intermediul kinetocorilor

Anafaza-Anafaza este a treia etapă a mitozei. În această etapă are loc clivarea longitudinală a centromerului fiecărui cromozom și separarea cromatidelor surori.

Telofaza este a patra etapă a mitozei. În cadrul ei au loc urmǎtoarele fenomene: gruparea la polii opuși ai celulei a seturilor omoloage de cromozomi, dezorganizarea fusului de diviziune, decondensarea treptată a cromozomilor, reorganizarea, în jurul cromozomilor, a membranei nucleare și reorganizarea nucleolilor.

Sper ca te-am ajutat


cristina8891: Sper sa fie adevărat acest eseu❤️
ainatar: Nu te teme este totul bine poti sa-si crii cu toata inima credera.Sper ca te-am ajutat!!!
cristina8891: Bine... Mulțumesc
Alte întrebări interesante