Biologie, întrebare adresată de mirakkyuhaa, 7 ani în urmă

alcătuiți un minieseu intitulat Organitele comune", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. In acest scop, respectati următoarele etape: ⚫ enumerarea a şase noțiuni specifice acestei teme; construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie, noţiunile enumerate.




va roggg dau coroanaaa​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
1

Salut ! ❁

Citoplasma - structură complexă, sistem coloidal, are o parte nestructurată, hialoplasma, și o parte structurată, organitele celulare - care sunt de două tipuri: comune tuturor celulelor și specifice tuturor celulelor.

  • Organitele comune sunt în număr de sașe. Reticului enoplasmatic neted sau rugos, prescurtat RE neted/rugos, are o structură complexă, un sistem canalicular care leagă plasmalema de stratul extern al membranei nucleare cu rol important în sinteza proteinelor și metabolismul glicogenului. Corpusculii lui Palade sau ribozomii sunt organite comune bogate în ribonucleoproteine de formă rotundă sau forma unei granule ovale cu rol în sinteza proteică. Aparatul Golgi sau dicțiozomii este un sistem membranar, situat aproape de nucelu, în cea mai activă zonă a citoplasmei, având rol în excreția substanței celulare. Mitocondriile prezintă un înveliș extern de formă ovală, rotundă, cu structură trilaminară lipo-proteică, având rol în eliberarea de energie ( sediul fosforilării oxidative ).
  • Lizozomii sunt corpusculi sferici, pe care  îi găsim în întreaga hialoplasmă, cu rol important în celulele fagocitare. Ca funcție regăsim digerarea substanțelor și a particulelor ce pătrund în celulă. Centrozomul, este situat cel mai aproape de nucleu, manifestat în timpul diviziunii celulare și lipsește la neuroni.

EagleEyes: Asemenea site-ului..
Alte întrebări interesante