Istorie, întrebare adresată de popiosif382, 8 ani în urmă

Alcătuiți un proiect Alcătuiți un proiect despre împărații Romei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xheartwinns3
0
CAESAR (100-44 i. Hr.)-initial congnomen al gintii Iulia, din care au descins – Iulius Caesar – Augustus – Tiberius – Caligula. Claudius, primul imparat strain familiei Iulia, a preluat acest congnomen ca numai in titulatura imperial, iar dupa el de toti imparatii. Incepand cu Hadrian, congnomenul Caesarera acordat si persoanelor destinate oficial pentru a succeda imparati romani. Actiunea lui Caesar a atras dupa sine in primul rand distrugerea definitiva a Republicii Romane, ca aceasta actiune a fost identica cu „imboldul decisiv” care a distrus vechile structuri. Fara interventiile lui Caesar si fara esecul dictaturii sale atat principatul lui Augustus, cat si lungul sir al imparatilor romani ar fi de neconceput. De aceea a fost posibila identificarea lui Caesar atat cu demagogul, cat si cu „aut-sider-ul”, atat cu despotul, cat si cu parintele patriei. Caesar ramane in orice caz ultimul si cel mai mare dictator al Republicii Romane.
AUGUSTUS (27 I. Hr. -14 D. Hr.)-imparat roman, a adus bazele stapanirii sale la numitorul cel mai rational pe care il ingaduiau intelepciunea politica si renuntarea diplomatica la intregul adevar. „Eu i-am intrecut pe toti cetatenii prin autoritatea (auctoritas) mea personala, in privinta puterii conferite de drept (potestas), insa nu am detinut mai mult decat colegii cu care am exercitat succesiv magistraturi”. Autoritatea evanghelistului atarna greu, ea a favorizat imaginea ca Augustus ar fi fost, aidoma pruncului nascut la Bethlehem, un instrument al providentei dumnezeiesti.TIBERIUS (14-37) – era fiul lui- Ti. Claudius Nero si al – Liviei. Dupa moartea tatalui sau, de la varsta de 9 ani, a crescut in casa lui Augustus unde a primit o temeinica educatie si cunostinte in domeniul literaturii, juridicii si militariei, a tehnicii. Prin masurile luate T. s-a dovedit un excelent administrator. A asigurat prosperitatea provinciei, a gospodarit cu chibzuinta si finantele statului, sporind tezaurul fara sa introduca noi impozite. Pentru redresarea finantelor a varsat in tezaurul public zece milioane de sesterti din averea personala.
DOMITIAN(81-96)-(Titus Flavius Domitianus) era fiul mai mic al imparatului Vespasianus si al Flaviei Domitilla. Inca de la inceputul domniei a impus un regim monarhic absolutist, bazat pe forta militara. A cumulat toate magistraturile traditionale, a pretins ca supusii sa i se adreseze cu formula, diminus et deus si s-a inconjurat de un fast obisnuit la curtile orientale. A instituit chiar un cult al gintii Flavia. A favorizat urbanizarea in provincie pe ai caror guvernati ii controla riguros si a introdus functionari insarcinati cu verificarea finantelor din provincie. A distribuit plebei, grane, bani a organizat mese publice, spectacole pentru aceasta, iar in 88 a organizat Jocurile seculare.
TRAIAN (98-117)-si-a inceput la randul sau cariera, in armata, ca tribun militar ramanand vreme indelungata, in aceasta functie, in Siria, unde tatal sau fusese numit guvernator. A fost trimis apoi in armata de la Rin de unde a fost chemat la Roma indeplinind in primii ani de domnie ai lui Domitian indeplinind in primii ani de domnie, diferite magistraturi civile. Traian a fost proclamat imparat sosind la Roma abia in vara anului 99 e. n. A dezvoltat pe scara larga institutia alimentara, a imbunatatit legislatia romana, a intronat pacea interna, a luat masuri pentru dezvoltarea agriculturii si a comertului, s-a ingrijit, cu succes la prosperitatea interna, a luat masuri pentru dezvoltarea agriculturii si a comertului, s-a indarjit cu succes la prosperitatea financiara a statului fara a recurge la marirea impozitelor sau la confiscari, a inlesnit calatoriile pentru construirea de noi drumuri si pentru asigurarea securitatii cailor de comunicatie.
Alte întrebări interesante