Geografie, întrebare adresată de bianca47744, 8 ani în urmă

alcătuiți un referat despre un oraș da nu din România ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de airamlaura9
1

Răspuns:

ISTANBUL

Cunoscut de români mai ales ca destinaţie comercială în anii ce au urmat Revoluţiei din 1989, Istanbulul este o metropolă pe cât de cosmopolită pe atât de frumoasă şi plină de istorie,mai ales ca acesta mai este cunoscut si sub numele de "orasul de vis" deoarece acesta are numeroase obiective turistice cum ar fi Moscheea Albastra care este una dintre principalele atractii ale orasului.Mai este renumit datorita celei mai mari piețe acoperite din lume,piața "Grand Bazaar" care are 58 de strazi, 1.200 de magazine si peste 400 de mii de vizitatori zilnic.Istanbul are locuri unice in lume, dar si o mancare pe masura.Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar,comercial și cultural al Turciei.

Istanbul se află în zonă temperată, fiind un oraș cu climat maritim-mediteraneean de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 14,3 °C. Luna cea mai caldă este luna august, media temperaturii ajungând la 23,6 °C. Luna cea mai răcoroasă este luna ianuarie, media temperaturii fiind în jur de 5,8 °C. Precipitațiile medii anuale este de 844 mm.

Istanbulul a fost, din totdeauna, centrul vieții economice a Turciei, datorită statutului de capitală, a venerabilității și a localizării sale geografice. Cu toate că și-a pierdut atributul de capitală politică în favoarea orașului Ankara el a rămas centrul major al Turcia pe plan economic, al industriei ușoare și manufacturiere, al culturii, educației și activității de export-import. Deține cel mai mare și activ port comercial și turistic al țării

Alte întrebări interesante