Istorie, întrebare adresată de 3Andrei, 8 ani în urmă

Alcatuiti un text cu titlul Alexandru Macedon si sa utilizati urmatoarele date 334,332,331 i.hr sa precizati semnificatia datelor istorice si consecintele evenimetelor si sa definiti si sa explicati termenul sinteza elenistica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Maas10
9

Răspuns:

Alexandru Macedon

Alexandru Macedon a fost un tânăr războinic, cunoscut pentru strategiile geniale de care dădea dovada pe câmpul de luptă. Celebritatea în rândul multor oameni i-a fost adusă datorită cuceririlor pe care le-a făcut, începând de la o vârstă foarte tânără.

În anul 334 î.Hr. a avut loc prima sa mare bătălie [ Campania în Persa ] , aceasta sfârșind cu succes pentru armata lui Alexandru. În ciuda diferenței numerice dintre armata acestuia și persii ( persii erau cu mult mai mulți, și în plus, mai aveau și 16 000 de hopliti greci ), prin disciplina impusa de Alexandru Macedon, forțele macedonene au reușit să le învingă pe cele persane.

consecință : În urma acestei batalii, forțele macedonene au cucerit Halicarnassus-ul, împreună cu celelalte orașe din Troia.

Începând cu anul 333 î.Hr , la Issus, regele Darius, asa numit unul dintre titani, a îndreptat armata sa vasta, alcătuită din pana la 100 000 soldati, asupra armatei macedonene, deoarece Alexandru Macedon dispunea din ce în ce mai mulți soldati.

Și de data aceasta, Alexandru Macedon a avut un plan genial: acesta a traversat râul Pinarus pentru a încerca să oprească ambuscada pe care persii o plănuiau asupra armatei sale, ceea ce a și reușit să facă.

consecință : În final, acesta a luat-o de nevasta pe soția regelui Darius. Pe de alta parte, Alexandru Macedon s-a asigurat ca Egiptului și punctelor strategice ale Orientului le este securizat controlul, iar în Egipt a fost tratat de locuitori ca un eliberator ai acestora, numindu-l faraon.

În timp ce Alexandru Macedon cucerise Egiptul și coasta estica a Marii Mediterane și începea sa inainteze spre inima Imperiului Persan, Darius al III-lea a planuit bătălia împotriva fortelor macedonene, pregătind soldati din toate colturile Imperiului.

În anul 331 î.Hr., pe 1 octombrie începe Bătălia de la Guagamela. Prin indemnul lui Alexandru Macedon, cavaleria a înaintat spre linia inamica, în ciuda maselor de hopliti, care cu sulitele lor, formau adevărate mașini de război care te înfiorau.

În continuare, trupele macedonene galopeaza, ca, împărțindu-se iar apoi atacând din părți sa poată crea un gol între linia inamica și centru, unde se afla chiar Darius. Darius al III-lea, văzând aceasta tentativa a forțelor macedonene, lansează un nou atac, dând drumul carelor scitice, dar chiar și asa, hoplitii macedoneni rămân nevătămați. În timp ce forțele lui Darius erau ocupate, acesta a rămas expus, lucru care a adus la condamnarea atacului decisiv de catre Alexandru. Acest atac a constat în formarea unei săgeți impreuna cu cavaleria lui, care ar fi trebuit sa ajungă pana la Darius, ca sa-l omoare, dacă acesta n-ar fi fost înștiințat ca forțele lui Parmenion erau înconjurate.

consecință : În final, chiar dacă Alexandru Macedon nu a reușit sa-l omoare pe regele Darius, el tot a câștigat bătălia, deoarece numărul de morți ai perșilor era foarte mare în comparație cu cei ai macedonenilor.

______________

  • sinteza elenistică = perioada în care Imperiul Macedonian a adus o mare influență asupra lumii antice, unind o mare parte din ea sub o singură cultură și civilizație.
Alte întrebări interesante