Limba română, întrebare adresată de elverin0, 9 ani în urmă

Alcatuiti un text literar si unul non literar despre iarna

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
16

*Textul literar- prezintă evenimente, întâmplări care sunt imaginate de către autor, este încărcat de expresivitate, de afectivitate. Cuprinde toate operele literare care aparțin genului epic, liric și dramatic. Modurile de expunere regăsite sunt: narațiunea, descrierea, dialogul, monologul. 


   Iarna și-a făcut apariția în satul bunicilor mei, acoperindu-l cu un strat pufos și alb de nea. Crivățul aspru îi făcea pe fluturii albi de iarnă să danseze alert în văzduh, iar acest spectacol era impresionant pentru mine. 
   Căsuța bunicilor era la intrare în sat și zăpada era întotdeauna mai mare decât la alte case. Pentru a mai împiedica puterea viscolului, bunicul a plantat acum mulți ani câțiva arbori, care în fiecare iarnă,  luptau asemenea soldaților, împotriva viscolului. În zilele friguroase de iarnă, pe ferestrele casei se puteau observa fulgii de gheață, care parcă voiau să pătrundă în căsuța noastră. Speriată, îi spuneam bunicii că o să ne înghețe casa, dar ea mă liniștea cu o voce duioasă, spunându-mi că iarna se teme de căldura focului, dar îi place să privească în casele oamenilor și să se asigure că aceștia sunt fericiți. 
-De ce se asigură că oamenii sunt fericiți, bunico? întreb eu curioasă.
-Ea e aspră cu scopul să îi apropie pe oameni în casele lor, la căldură, să își spună povești, bucurii, care îi fac fericiți. Când vede că oamenii sunt mai uniți între ei, devine și ea mai blândă, îmi răspunde bunica, privindu-mă cu blândețe.
Explicația bunicii m-a fascinat și am înțeles de ce iarna este cea mai rece dintre toate anotimpurile. Într-adevăr, iarna petrecută alături de bunici la focul sobei, cu mâncare gustoasă și plimări cu săniuța, este cea mai frumoasă perioadă a anului. 
  N-am să uit niciodată chipul blajin și iubirea bunicilor, care este atât de caldă și puternică, încât ar putea să topească întreaga zăpadă din lume.


*Textul nonliterar- prezintă întâmplări reale, are rol informativ și nu este încărcat afectiv. De asemenea, limbajul expresiv nu este existent, fiind înlocuit cu cel de specialitate, obiectiv. Cuprinde articole, texte științifice, manuale cu instrucțiuni etc. 

   Iarna aceasta s-a anunțat o schimare radicală a vremii. Deși se apropie primăvara, vremea rămâne rece. Precipitațiile vor fi persistente mai ales în zona muntoasă, dar nu vor lipsi nici din zonele de deal și câmpie. 

    Cu ocazia acestei schimbări de temperatură, copiii claselor gimanziale din fiecare școală a orașului s-a organizat un concurs de desene. Fiecare copil va trebui să se înscrie și să predea desenul original până la data de 27 februarie, cu tema "Primăvară, hai la noi!", în care să ilustreze frumusețea primăverii și plecarea anotimului de iarnă. Desenele vor fi expuse la Casa de Cultură și vor fi jurizate de trei profesori de specialitate. Expoziția și anunțarea câștigătorilor va avea loc pe 1 martie, la ora 12:30. 

   Noi, cei de la redacție vom fi acolo să surprindem primele momente ale expoziției. Vom reveni cu mai multe detalii în numărul viitor al revistei "Poesia".

                                         Revista "Poesia", articolul "Primăvară, hai la noi!"

Alte întrebări interesante