Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Alege doua dintre arhaismele indentificate in textul fe mai sus si explica-le sensul.
Era un boier ,anume,Neculai Milescu Spatariul , de la Vaslui de moșia lui,pre învățat si cărturar, si știe mai multe limbi: elinește, slovenește, greceste si turcește. Si era mândru si bogat ,si îmbla cu provodnici in fine domnești, cu buzdugane si cu paloșe. [....]
( Ion Neculce)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
9
,, Era un boier, anume, Neculai Milescu Spatariul, de la Vaslui de moșia lui, pre învățat si cărturar, si știe mai multe limbi: elinește, slovenește, greceste si turcește. Si era mândru si bogat ,si îmbla cu provodnici in fine domnești, cu buzdugane si cu paloșe. [....]"

cărturar = persoană învăţată, şcolită care stăpâneşte legile, dar şi scriitor de                    documente, arhivar,logofăt.                   

îmblă     = umblă.



Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: Şi eu mulţumesc!
Răspuns de Irèn22
4
Arhaismele: ,,provodnici", ,,moşie" -Provodnici erau oamenii care aveau rolul de insotitor al boierului sau a împăraților din vremea regimurilor fanariote, comuniste si țariste. Provodnic este un cuvînt vechi care se foloseste maipentru mult în istorie in documentele istorice. -Moșie semnifică o bucată de pămînt care aparțineau moșierilor din secolele XII-XVI. Moșia era oferită ca dar moștenitorilor sau țăranilor dependenți de moșier sau de boier.
Alte întrebări interesante