Chimie, întrebare adresată de LexA11, 9 ani în urmă

Alegeti din fiecare serie de substante pe aceea care are punctul de topire mai ridicat.Argumentati alegerea facuta.
a) H2O,HCl
b) He,Ar
c) P4,H2
d) HF,O2
Va rog ajutati-ma

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AcidPicric
56
a) H2O are Pt mai ridicat. Intre H si 0 se stabilesc legaturi de Hidrogen, care sunt cele mai puternice,cu mult peste legatura covalenta dintre H si Cl.  Legatura de hidrogen este un caz particular al leg covalente,doar ca mult mai puternic( se stabileste intre H si F,O si N).
b)Ar are masa molara mult mai mare ca He, deci Pt va fi mai mare.
c)P4 este o molecula tetraedrica, are o anumita simetrie, diferita de a altor molecule. H2 are o forma  sferica(mai alungita putin), va fi mult mai usor sa rupi interactiile dintre moleculele de H2 decat cele de P4, deci Pt la P4 e mult mai mare .
d) HF este un acid slab, are o energie a legaturii foarte mare. Este o molecula polara. Are punct de t ridicat datorita acelorasi legaturi puternice de hidrogen mentionate la punctul a), in jur de 19 grade celsius. H2 are un pt foarte scazut, in jur de -250, e molecula nepolara, ai interactii slabe.
Sper ca ai inteles. Totul tine de starea de agregare a substantei, de natura moleculei, deci de legaturile intermoleculare, de structura retelei. Gandeste-te la carbon: un element, doua retele de cristalizare(sa zicem doua): un punct de topire are diamantul si cu totul altul grafitul.

AcidPicric: Acum am vazut ca la d) este O2. Rationamentul se pastreaza. Ai interactii slabe intre moleculele de O2. Punctul de t e in jur de -200.
Alte întrebări interesante