Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Alegeti o doina populara de pe internet si demonstrati ca apartine acestei specie literale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
5
Doina populara ,, Mult mi-e dor si mult mi-e sete ,,

Argumentare - doina

    Doina este o specie a liricii populare specifica poporului nostru in care sunt exprimate direct cele mai variate sentimente de dor,de iubire,regret etc.
Termenul de ,,doina,, nu este cunoscut pe intregul spatiu romanesc in care doar cuvantul ,,cantec,, apare pretutindeni.
     In primul rand,in poezia populara ,, Mult mi-e dor si mult mi-e sete,, se exprima dragostea si pretuirea fata de natura cu care se impleteste viata omului din popor.
     O alta trasatura o reprezinta caracterul subiectiv dovedit din prezenta eului liric care este dovedita de folosirea formelor pronominale de persoana I singular ,, mi,, ,,ma,,  si a verbelor la aceeasi persoana ,,sa vad,, ,,sa strang,, ,,sa aud,,. Unele dintre ele fiind repetate pentru a accentua sentimentele exprimate, dovada fiind adverbul  ,, mult,, repetat si asociat in primul vers substantivelor ,,dor,, ,, sete. Se mai afiseaza prin doina ca fiind si haiducul care exrpima dorinta de a se intoarce in codrul odata cu reinvierea naturii.
      Pe de alta parte, nu este strucutrata pe strofe fiind o unitate de exprimare a sentimentelor de dor si de jale. Astfel versificatia este specifica operelor populare: masura de 8 silabe,rima imperecheata si ritmul trohaic. Oralitatea stilului, limbajul opular fiind evidentiat in poezie atat prin muzicalitatea versurilor cat si prin utilizarea cuvintelor si expresiilor populare ,, dorul codrului,, ,, mult mi-e dor ,, ,, pereche de pistoale ,, ,, codrul verde,,. 
        Fiind o opera populara are caracter anonim,oral si sincretic de aceea se poate canta.
        In concluzie avand aceste trasaturi, aceasta poera literara este o doina populara specifica folclorului romanesc unde cuvintele ,,dor,, si ,,sete,, sunt intraductibile si definesc specificul sufletului romanesc.

Utilizator anonim: ms mult!
Utilizator anonim: poti cumva sa o simplifici?
Utilizator anonim: Cu placere ! :)
Utilizator anonim: poti sa o simplifici?
Alte întrebări interesante