Limba română, întrebare adresată de anamariatoma98, 8 ani în urmă

Alegeți un fragment dintr-o operă epică "ion" si demonstrati in 5-10 rânduri ca textul respectiv apartine genului epic.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Inna07
68
Opera literara ,,Ion" scrisa de Liviu Rebreanu este un roman obiectiv, realist prezentand monografia satului Pripas,sat in care normele si valorile morale erau uitate,acest fapt fiind ilustrat prin descrierea drumului in factura realisita.
Prezentata unui numar amplu de personaje indica o trăsătură specifică genului epic,cat si ordinea cronologică a desfășurării actiunii pe tot parcursul romanului.
Secventa reprezentativă pentru caracterizarea personajului eponim,Ion,este aceea in care saruta pamantul,fapt ce ilustreaza dragostea fara margini manifestată de acesta,asa cum il descrie autorul:"pamantul ii era mai drag decat o mama".
Prezenta la hora subliniaZă de la inceputul romanului categoria sociala de care apartinea fiecare personaj,facandu-se astfel diferențierea intre oamenii de rand ce erau focusati pe muncile pamantului si oamenii înstăriți ce detineau pământuri,pământul fiind elementul ce impunea respectul celorlalți membrii ai satului Pripas.
Imbinarea dialogului cu naratiunea este surprinsă in roman,fapt ce indica firul epic al operei precum si cele doua conflicte ce au ca tema :problematica pământului si viata intelectuala ce ii are ca exponenti pe preotul Helciug si pe invatatorul Zaharia Herdelea.
Finalul este unul inchis ce aduce pedepsirea lui Ion pentru faptele sale lipsite de scrupele,acesta fiind ucis de George Bulbuc si revenind astfel in pamantul "ce i-a fost drag ca ochii din cap"
Alte întrebări interesante