Alegeti variantele corecte :
a) Atomii elementelor din aceeasi grupa principala au aceelasi numar de straturi ocupate cu electroni/ numar de electroni pe ultimul strat.
b) Atomii elementelor din grupele principale au electronul dinstictiv pe ultimul strat/ penultimul strat.
c) Atomii elementelor din aceeasi grupa principala cu acelasi/ diferite tipuri de substraturi ocupate cu aceelasi numar/ numar diferit de electroni.
d) Pentru elementele din grupele principale, numarul de electroni de pe ultimul strat de egal cu numarul grupei/ cifra unitatilor din numarul grupei.
e) Atomii elementelor din aceeasi perioada cu acelasi cu acelasi numar de straturi ocupate cu electroni/ electroni pe ultimul strat.
f) Atomii elementelor din grupele secundare cu electronul distinctiv in substratul d / substratul p al ultimului/ penultimului strat.
g) Pentru elementele din grupele secundare care au configuratia electronica exterioara ( n-1 ) d la puterea y ns la puterea x, suma x + y este egala cu numarul grupei/ cifra unitatilor din numarul grupei.|
Răspunsuri la întrebare
a) Atomii elementelor din aceeași grupă principală au aceelași număr de electroni pe ultimul strat.
Ex.: ₃Li (1s² 2s¹) și ₁₁Na (1s² 2s²2p⁶ 3s¹)
b) Atomii elementelor din grupele principale au electronul dinstictiv situat pe ultimul strat.
Ex.: ₁₉K (1s² 2s²2p⁶ 3s²3p⁶ 4s¹)
c) Atomii elementelor din aceeași grupă principală au diferite tipuri de substraturi ocupate cu aceelași număr de electroni.
Ex.: ₁₁Na (1s² 2s²2p⁶ 3s¹) și ₁₉K (1s² 2s²2p⁶ 3s²3p⁶ 4s¹)
d) Pentru elementele din grupele principale, numărul de electroni de pe ultimul strat de egal cu cifra unităților din numărul grupei.
Ex.: ₆C (1s² 2s²2p²) ⇒ 2+2 = 4 (C este situat în gr. 14)
e) Atomii elementelor din aceeași perioadă au același număr de substraturi ocupate cu diferiți electroni pe ultimul strat.
Ex.: ₇N (1s² 2s²2p³) și ₈O (1s² 2s²2p⁴) ⇒ 2+3 ≠ 2+4
f) Atomii elementelor din grupele secundare au electronul distinctiv în substratul d al penultimului strat.
Ex.: ₂₉Cu (1s² 2s²2p⁶ 3s²3p⁶3d⁹ 4s²) ⇒ (1s² 2s²2p⁶ 3s²3p⁶3d¹⁰ 4s¹)
g) Pentru elementele din grupele secundare care au configurația electronică exterioară (n-1)dᵃ nsᵇ suma a + b este egală cu numărul grupei.
Ex.: ₃₀Zn (1s² 2s²2p⁶ 3s²3p⁶3d¹⁰ 4s²) ⇒ 10+2 = 12 (Zn este în gr. a 12-a)