Limba română, întrebare adresată de adelinaelisabet, 9 ani în urmă

Alexandru Lapusneanu , momentele subiectului .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
462
  Nuvela "Alexandru Lăpușneanul" de Costache Negruzzi este prima nuvelă istorică din literatura română, publicată în perioada pașoptistă în primul număr al revistei "Dacia literară", în anul 1840 și aparține prozei romantice. Autorul s-a inspirat din istoria națională.
  Nuvela are o compoziție echilibrată, clasică și este împărțită în patru capitole care redau momentele subiectului. Fiecare capitol conține un motto cu rol de rezumat:
Capitolul I- "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu..." expozițiunea și intriga
Capitolul II- "Ai să dai samă, doamnă!" desfășurarea acțiunii
Capitolul III- "Capul lui Moțoc vrem..." punctul culminant
Capitolul IV- "De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu..." 
                                                                                                      deznodamantul

  *Capitolul I cuprinde expozițiunea prin întoarcerea, în 1564, a lui Alexandru Lăpușneanul la tronul Moldovei, care era în fruntea unei armate turcești. S-a întâlnit cu solia formată din patru boieri trimiși de domnitorul Tomșa: Moțoc, Spancioc, Veveriță și Stroici, dar de asemenea, cuprinde și intriga, reprezentată de hotărârea fermă a domnitorului de a-și relua locul de domnitor al Moldovei și dorința de a se răzbuna pe boierii care l-au trădat în prima domnie.

  *Capitolul al II-lea cuprinde desfășurarea acțiunii, reprezentată de mai multe întâmplări declanșate odată cu revenirea lui Alexandru Lăpușneanul la conducerea Moldovei: fuga fostului domnitor, Tomșa, în Muntenia, incendierea cetăților Moldovei, desființarea armatei pământene, luarea bogățiilor boierești și uciderea mai multor boieri, fapt care o determină pe doamna Ruxanda, după avertismentul unei văduve, să îl roage pe domnitor să nu îi mai omoare pe boieri. Lăpușneanul îi promite acesteia un leac de frică și anunță un ospăț imens la care vor fi invitați și boieri.

  *Capitolul al III-lea reprezintă punctul culminant și cuprinde mai multe scene excepționale, specifice romantismului, precum discursul impresionant al domnitorului la slujba organizată la mitropolie, ospățul de la palat și uciderea celor 47 de boieri, moartea lui Moțoc din cauza mulțimii furioase și "leacul de frică" primit de doamna Ruxanda.

  *În capitolul al IV-lea este conturat deznodământul nuvelei, prin moartea domnitorului. Acesta, după patru ani de la evenimentele sângeroase și dure, se mută în cetatea Hotinului. Fiind bolnav de friguri și aproape de moarte, domnitorul este călugărit și astfel, pierde puterea domnească. Când își revine și înțelege că prin călugărie a pierdut dreptul de a fi domnitor, îi amenință pe toți cu moartea și inclusiv pe fiul său, urmașul la tron. Doamna Ruxanda dorind să-și protejeze fiul acceptă sfatul boierilor și îl otrăvește pe Alexandru Lăpușneanul, iar acesta moare din cauza otrăvii.
Alte întrebări interesante