Limba română, întrebare adresată de turmentatu, 9 ani în urmă

Am acest fragment
Când se făcu ora prânzului, numai ce văzură pe-o cracă o păsărică albă şi frumoasă, care cânta atât de duios, că se opriră vrăjiţi s-o asculte. După ce-şi sfârşi cantul, păsărica îşi întinse aripile şi zbură, "zvâââârrrr!" pe dinaintea copiilor. Dacă văzură ei asta, începură a se lua după ea până când se făcu de ajunseră la o căsuţă. Cât ai clipi, păsărica se lăsă pe acoperiş şi când veniră mai aproape de căsuţă, copiii rămaseră cu gurile căscate. Păsămite, toată căscioara era făcută din pâine şi acoperită cu cozonac, iar geamurile erau din zahăr curat.
- Hai să-ncepem să îmbucăm! zise Hansel. Şi să ne fie de bine! Eu o să mănânc o bucată din acoperiş, iar tu, Gretel, ia de gustă din fereastra asta, că e tare dulce!
Hansel n-aşteptă să fie rugat şi, înălţându-se pe vârfurile picioarelor, rupse o bucăţică din acoperiş, să-şi dea seama ce gust are. În acest timp, Gretel ronţăia de zor o spărtură de geam. Şi numai ce se auzi deodată o voce subţirică, ce venea dinăuntrul căsuţei:
- Cronţ, cronţ, cronţ, da ce tot ronţăie a mea căscioară?! Cine, cine e afară?
Şi copiii răspunseră pe dată:
- Vântul, vântul! Azi înconjură pământul!
Şi, fără să se sinchisească defel, continuară să mănânce şi mai cu poftă. Cum îi plăcuse grozav acoperişul, Hansel mai rupse din el o bucată bună, iar Gretel nu se lăsă nici ea mai prejos şi, desprinzând un ochete de geam, se aşeză jos şi începu a-l ronţăi cu poftă.
Şi când nici nu se aşteptau, odată se deschise uşa şi-o femeie bătrână de tot, ce se sprijinea într-o cârjă, ieşi din casă, târşindu-şi picioarele.


1)Trebuie sa argumentez ca fragmentul citat apartine unui basm
2)Prezinta rolul timpurilor verbale utlizate in fragmentul dat


Daniela45: cat te -ai chinuit sa scrii
turmentatu: nu mult
turmentatu: sti sa rezolvi
turmentatu: ???
Daniela45: ma gandesc ce ne a spus doamna azi ,ale legatura cu 1
turmentatu: ok
Daniela45: are autor
Daniela45: ????
turmentatu: da
turmentatu: fratii grimm

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de calagiugeorgia
0

la 1) este vorba de un text citat deoarece nu se prezinta personajele, nu are inceput si incheiere



calagiugeorgia: scuze nu am vazut 2)
Alte întrebări interesante