Franceza, întrebare adresată de ionutprodan, 9 ani în urmă

Am de facut un portofoliu cu ' obiceiuri din franta ' datimi si mie niste site-uri. Multumesc 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elenaelena981
4
Vechile obiceiuriDupă ce francezii au început să se obișnuiască cu ideea de a sărbători Crăciunul în fiecare an, tradițiile de Crăciun în Franța au început să se contureze. Fiecare familie făcea o curățenie generală și pregătea bucate alese, care erau puse pe o masă frumos decorata, aflată în cea mai spațioasă cameră din casă, iar în jurul mesei se adunau toți membrii familiei și după ce mâncau, se apucau să cânte colinde.În anumite zone ale țării, copiii “îmbrăcau” un miel cu panglici colorate și se duceau din ușă în ușă, cântând celor care deschideau ușa și așteptând în schimb bani, fructe sau dulciuri. În alte regiuni, familiile se adunau la bunic, considerat capul familiei, și savurau o masă compusă din pește și usturoi și din legume, având la desert alviță și vin întotdeauna fiert. În zonele rurale, copiii puneau pe foc un trunchi uscat de măslin și stropeau cu vin focul, pentru a binecuvânta cina. Se așezau la masă, la sfârșitul căreia începeau să cânte colinde, și apoi se îndreptau spre biserică pentru a participa la slujbă.

elenaelena981: coroana
elenaelena981: ??
elenaelena981: http://legestart.ro/un-craciun-frantuzesc-traditii-si-obiceiuri-specifice/
Răspuns de pisicutsa02
4
In prima zi de Pasti, copiii se trezesc devreme, nerabdatori, sa caute ouale pascale ascunse prin casa sau in gradina. Ouale decorate , alaturi de iepurasi si gainuse , reprezinta simboluri specifice Pastelui din Franta.Un alt obicei raspandit printre copii este sa se angajeze intr-o competitie in care ouale de Pasi sunt lasate sa se rostogoleasca de-a lugul unui mic plan inclinat.Singurul ou care "supravietuieste" este declarat , la fel ca si proprietarul sau, drept invingator. Acest joc porneste de la asemanarea intre rostogolirea oului si pravalirea stancii ce inchidea mormantul lui Iisus. 

pisicutsa02: http://www.diane.ro/2011/04/pastele-in-franta-traditii-si-obiceiuri.html
Katelin13: Bradul in Franta nu este foarte popular, asa ca el a fost inlocuit cu un trunchi de copac taiat numit Youle, care era stropit cu ulei si vin. In zilele de noastre nu mai este folosit lemnul, francezii isi prepara sau cumpara o prajitura numita buche de Noel sau busteanul de Craciun. Sunt mai ecologisti. Dar sunt si multe familii care impodobesc brad. Pere Noel este cel care le aduce daruri la copii.
Katelin13: In noaptea de Ajun, bisericile si catedralele sunt viu luminate si impodobite, iar clopotele bat pentru a-i atrage pe credinciosi.

Traditia de Craciun la francezi spune ca in fiecare familie se pregatea Prăjitura celor Trei Magi, care avea ascunsă în ea un bob de fasole. Cine îl găsea devenea Rege sau Regină pentru întreaga zi. Sunt obiceiuri de Craciun si Anul Nou care se pastreaza in Franta de sute de ani.
Alte întrebări interesante