Limba română, întrebare adresată de andreierhan505, 9 ani în urmă

Am doua neclaritati inainte de examenul la romana imi puteti explica va rog ca sa inteleg si sa fiu pregatit? Ofer foarte multe puncte si coroana. In primul rand m-am uitat intr-o carte de teste si am vazut acest text: ,,In acest mod vei putea AVEA acces la o gama foarte larga si diversa de muzica.'' Trebuie sa spunem ce este ,,avea'' ca parte de vorbire eu am zis ca e verb nepredicativ la modul infinitiv dar in cartea de rezolvari spune ca e verb predicativ. Asta nu inteleg eu stiam ca aceste verbe sunt nepredicate deoarece sunt la modurile nepredicative adica: infinitiv,gerunziu,supin,participiu.
Iar a doua neclaritate este de ce in acest text ,,Dintotdeauna, aceste mastaba AU FOST CONSTRUITE din caramida de lut uscata la soare si,apoi,acoperite cu un strat de gresie calcaroasa.'' ,,au fost construite'' este predicat verbal nu e predicat nominal?


Magdalazanu: Apare ”avea”nu a avea.Atunci cand apare ”a avea”este cum ai zis tu le infinitiv,dar cand apre ”avea”e verb predicativ.Este predicat nominal alcatuit din verb copulativ ” a fi” si adjectiv
Magdalazanu: Asa cred,nu-s foarte sigura

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulibacarea
1
Verbulele in analiza morfo-sintactică sunt predicative, copulative sau auxiliare. Acolo verbul este precizat verbal pentru că este diateza pasivă.
Mult succes!

andreierhan505: Multumesc mult
iulibacarea: Predicat* și cu plăcere.
Răspuns de Nicoleta15Monica
1
La prima nu știu exact cum să îți răspund dar îți voi zice la a doua. "Au fost construite"este un predicat verbal nu nominal deoarece se subînțelege un complement de agent.( Au fost contruite de către constructor). Dacă există un complement de agent atunci verbul este la diateza pasivă. Și când este la diateza pasiva, el nu are funcție de predicat nominal ci verbal.

andreierhan505: Multumesc mult pentru ajutor
Alte întrebări interesante