Biologie, întrebare adresată de ipaicupbh8ol, 8 ani în urmă

Am înțeles că ierbivorele (rumegătoarele) au stomacul format din 3 sau chiar 4 camere. Aș vrea să știu însă de ce iepurele, care știm că rumegă, are totuși stomacul cu o singură cameră.
Mulțumesc


Utilizator anonim: Iepurele nu rumega. Faci o confuzie, este rozător.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
6
Poate ca cea mai simpla explicatie tine de vulnerabilitatea iepurelui.. Daca ar avea un stomac multicameral, ar fi mai greoi si ar fi o victima absoluta pentru orice carnivor, oricat de mic. 
In general, pentru digestia fibrelor de celuloza este nevoie de actiunea - intr-un timp mai lung - a unor microorganisme ce populeaza diferitele compartimente ale stomacului la rumegatoare.  
Adaptarea iepurelui la consumul de celuloza este ..repetitia. 
Alimentele ingerate ajung in stomacul unicameral, sunt amestecate cu suc gastric si pleaca rapid pana in cecum. La iepure, cecumul reprezinta aproape jumatate din volumul tubului digestiv. Aici intervin tot felul de microorganisme care descompun fibrele de celuloza. Absorbtia se poate face doar la nivelul intestinului subtire, dar cecumul e situat DUPA acesta. Solutia - destul de buna - gasita de evolutie - este aceea ca materiile din cec sunt eliminate si iepurele isi consuma fecalele pentru ca acel amestec digerat partial sa ajunga in intestinul subtire pentru absorbtie. Resturile finale sunt apoi eliminate si nu mai prezinta niciun interes. 

Alte întrebări interesante