Latina, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

AM ÎNVĂȚAT ŞI APLIC 1. Transcrie în caiet şi completează spațiile punctate cu o altă culoare decât cea folosită pentru a întregi enunturile.
a. Deosebirea în vorbire a locuitorilor Imperiului Roman era generată de
b. Latina vorbită (populară, vulgară) este
c. Latina scrisă (cultă, literară) este
d. Limba română reprezintă
e. Limba română a fost influenţată, în timp, de pătrunderea unor elemente lexicale de altă provenienţă: over)
dau coroana❤​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
30

Răspuns:

a) Deosebirea în vorbire a locuitorilor Imperiului Roman era generată de limbile vorbite de populațiile autohtone, din teritoriile cucerite de romani.

b) Latina vorbită (populară, vulgară) este limba vie, cotidiană, necodificată de gramatici, vorbită de cea mai mare parte a populației Imperiului, în toate clasele sociale.

c) Latina scrisă (cultă, literară) este limba operelor literare, caracterizată printr-o corectitudine desăvârșită a gramaticii și printr-un vocabular ales, nefiind influențată de argou sau de limbile popoarelor cucerite.

d) Limba română reprezintă etapa actuală de evoluție a limbii latine vulgare vorbite în zona provinciilor dunărene din nord-estul lumii romane.

e) Limba română a fost influențată, în timp, de pătrunderea unor elemente lexicale de altă proveniență: greacă, slavă, neogreacă, maghiară, turcă, bulgară, rusă, germană, franceză, italiană, engleză.

Explicație:

Alte întrebări interesante