Limba română, întrebare adresată de COSTY8448, 8 ani în urmă

Am luat 4 in teza și am nevoie sa îmi măresc nota cu aceasta fisa dar nu stiu sa o fac, va rog ajutați-ma ofer coroana și mulțumesc de pe 2 conturi, aici este textul din imagine:


În ziua de Crăciun treceam prin Grădina Icoanei.
În fața mea, lunga fațadă, albă și pitorească, a Școlii Centrale. La fereastra din mijloc, o fetiță, în rochie fumurie, cu capul rezemat de geam, privea. În niște ziduri mari, un cap mic și frumos… Și o batistă îi trecu pe la ochi. Iacă o ființă fără copilărie. Cine știe de unde-a fi! în orășelul ei, veselie… copiii, fericiți… ea, închisă, singură și tristă.

Plecai, cu ochii în jos, mînînd înainte acel tablou simplu și simpatic. E de mirare cîtă energie se perde în căutarea subiectelor. Mai ales cu pictorii nu mă împac. Frumosul, naivul și simpaticul, pretutindeni. Oriunde îți întorci ochii, umbră, lumină, formă, vibrînd de farmec și de simpatie. Pe Grigorescu toate l-au emoționat. Iacă un poet. Din pînzile lui, de o elocință uimitoare, poți să-i reconstitui întreaga viață, notînd precis ce a simțit pe toate cărările și prin toate orășelile pe unde s-a oprit cîteva zile, cîteva ore. Între acest tablou și maestru o apropiere așa de mare, că începu să mi se pară nu cum îl văzusem, ci cum l-ar fi prins el în cadru, ușurel, poetic, într-o lumină limpede și tremurătoare. „O fi sughițînd”. Un vechi gînd care tresări din impresiile și credințele copilăriii.

Cum ar fi mai frumos? Cu batista la ochi, sau cu privirea neclintită asupra unei lumi depărtate și fericite? Și jos cuvintele: în ziua de Crăciun.La sărbătorile mari simțim nevoia d-a ști lumea copiilor fericită, cel puțin această lume inocentă și pură încă. Închipuiți-vă un copil înfomat și tremurînd în ziua de Crăciun… E ceva mai dureros?

Nu e de loc fantezie. Mi-aduc foarte bine aminte de acum 27 de ani. Poate timpul, ca o perspectivă a impresiilor noastre, să ne poetizeze copilăria, dar nu o schimbă în adevăratul ei fond. Durerile și fericirile rămîn dureri și fericiri, oricît s-ar afunda în timp ca într-o ceață din ce în ce mai deasă și mai depărtată.Cîrdurile de Moș Ajun se rînduiau de mai nainte.

Cea mai bună față de pernă era a mea. O traistă cît mine de mare, în care mă împedicam o noapte întreagă, tremurînd, suflînd necontenit în mînele înghețate. Ce fericire într-o suferință reală!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de manolemadalina8837
1

Răspuns:

1 antonime umbra _ lumina

2motive literare: operele de arta, tristetea fetitei, scoala.

3 naratorul descrie intamplarile , la persoana 1 , i mi aduc aminte, acum 27 de ani, lucru care il face sa se simta implicat emotional.

3 ceia ce ofera verosimilitate acestui text este descrierea faptelor in amanunt, si folosirea persoanei intai, in descriere ceia ce ne face sa ne gandim la implicarea emotionla a naratorului.

4 observarea unei opere de Grigorescu, care il face sa i si aduca aminte de intamplarea traita in urma cu 27 de ani

Alte întrebări interesante