Istorie, întrebare adresată de mariuta209, 8 ani în urmă

Am mare nevoie cat de repede !!!


1. Descrieți procesul de indo-europenizare a Europei. 1p
2. Izvoarele istorice care ne vorbesc despre întemeierea statului medieval Transilvania
sunt: 1p
3. Ce este Diploma Cavalerilor Ioaniți? 2p
4. Descrieți în câteva fraze bătălia de la Posada (cauze, urmări, izvoare istorice)
2p
5. Asociaţi prin săgeţi elementele din cele trei coloane care cuprind: ani, personaje
istorice şi evenimente la care au participat. 2p

1415 Vasco da Gama a ajuns la Capul Bunei Speranţe
1487 Fernando Magellan a ajuns în India ocolind Africa
1497 Bartolomeu Diaz a explorat coasta vestică a Africii
1519 Henric Navigatorul a pornit o expediţie în jurul lumii

6. Amintiți care sunt progresele din domeniul navigației care au contribuit la marile
descoperiri geografice.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danoctavian82
0

Răspuns:

1. Indo-europenii si-au impus cultura materiala si spirituala si i-au asimilat pe autohtoni. Infloritoarele culturi ale autohtonilor au fost distruse.

2. O inscripție runică ce datează de la mijlocul secolului XI, din localitatea suedeză de pe insula Gotland îi menționează pe românii stabiliți în spațiul est-carpatic.

3. Diploma cavalerilor ioaniți (1247).

Explicație:

1. In perioada de trecere spre epoca bronzului (2700/2500 – 2000/1900 i. Hr. ) a avut loc procesul de indo-europenizare a spatiului carpato-danubiano-pontic prin patrunderea, din steeple nord-pontice, a unor valuri successive de comunitati de pastori indo-europeni, purtatori ai ‘civilizatiei kurganelor.

2. În cea mai veche atestare este menționat că un vareg este ucis de un "blakumen" în timpul călătoriei sale (drumul fiind de la Marea Baltică spre Constantinopol, de-a lungul coastei moldovenești la Marea Neagră). Românii apar menționați în Saga lui Eymund, opera literară islandeză din secolul XIII. Relatează că în armata cneazului rus Sviatopluk s-au aflat și "blokumenn"-românii.

3. -consemnează înțelegerea dintre regele Bela al IV-lea (1235-1270) și Rembald, preceptor al ordinului ioaniților (ospitalier) și oferă informații privind organizarea politico-statală de la sud de Carpați.


danoctavian82: 6. progrese tehnice în construcţia şi navigaţia corăbiilor; perfecţionarea cârmei; realizarea caravelei (navă de dimensiune medie, construită să înfrunte valurile oceanului, având partea din spate mai înaltă. Uşoară şi rapidă, era prevăzută cu pânze care-i permiteau să folosească atât vântul din spate, cât şi pe cel din lateral.); utilizarea busolei şi a astrolabului (instrument circular care permite calcularea latitudinii în funcţie de înălţimea astrelor;
Alte întrebări interesante