Limba română, întrebare adresată de theodora234, 9 ani în urmă

Am nevoie de 4 trasaturi ale genului epic si liric, pe care le pot pune in introducerea unei argumentari.
Adica ''Fragmentul citat apartine genului epic/liric, intrucat ... , ... , ... , ...''.
(Nu ''Fragmentul apartine genului epic/liric pentru ca intalneste toate trasaturile acestui gen'')

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Geta1955
26
Genul epic
1. Are actiune
2. Are personaje
3. Are autor care isi exprima direct (pers I) sau indirect (pers III) ideile, gandurile, sentimentele
4. Modul de expunere predominant este naratiunea, imbinata cu dialogul.

Genul liric
1. Autorul isi exprima direct sentimentele si gandurile prin intermediul eului liric (vorbirea la pers I singular)
Nu exista personaje si nici actiune
2. Modul de expunere predominant este descrierea subiectiva si monologul liric
3. Autorul foloseste figuri de stil (epitete, metafore, comparatii, personificari) si imagini artistice (vizuale, auditive)
4. Elemente de prozodie (ritm, rima, masura)


Geta1955: Daca aveai nevoie de o compunere, de ce nu ai cerut asta in tema?
theodora234: Nu intelegi
theodora234: Nu am nevoie de compunere
theodora234: Am nevoie de 4 trasaturi pentru o introducere. Deci, fragmentul citat apartine genului liric intrucat autorul isi exprima direct sentimentele prin intermediul eului liric si al unui limbaj expresiv. Bun, am 3 trasaturi. Si cum pot sa formulez in continuare ca sa fie si o a 4-a trasatura?
theodora234: Nu trebuie sa fiu foarte specifica in introducere, adica nu trebuie sa mentionez acolo in ce ipostaza se alfa eul liric
Geta1955: Precum bine se observa - ca le-am numerotat - am scris PATRU trasaturi la genul epic si PATRU trasaturi la genul liric. Ti-e chiar atat de greu sa le citesti?
theodora234: Iti este asa de greu sa intelegi ca am nevoie de formulare? Cum am zis, la genul liric, nu merge sa pun ''Frg. apartine genului liric pentru ca are elemente de prozodie/ pentru ca apar figuri de stil'' pentru ca 1.Nu este buna formularea (''apar elemente de prozodie'') si 2.Figuri de stil gasesti si in genul epic.
theodora234: Stiu si eu trasaturile, am nevoie doar de formulare.
theodora234: Ti-am si dat model cum sa scrii
theodora234: In intrebare
Răspuns de ste
3
Intr-o argumentare pornesti intotdeauna de la definitia genului respectiv!
Ulterior , urmand definitia , argumentezi raspunsul pe baza a ceea ce gasesti in fragmentul respectiv si , foarte important INTRODUCI CITATE REPREZENTATVEARGUMENTULUI pe care il sustii cu "in primul rand"...
S-ar putea sa nu ai un citat de text in care sa intalnesti toate elementele definitiei,tu tii cont de def.+ce iti arata textul.
De asemenea , in genul epic pot aparea figuri de stil , e normal , doar este literatura , imaginile artistice nu sunt doar monopolul genului liric.

iulialoveyo12: Sentimantele autorului sunt exprimate in mod indirect, prin intermediul naratorului,al personajelor si al actiunii
theodora234: Aoleu, nu am nevoie sa imi zica nimeni cum se face o argumentare. Cred ca am invatat si eu pana in clasa a VIII-a. Doar ca, la examen, cand da o argumentare pe text la prima vedere, in introducere trebuie sa pui 4 trasaturi ale speciei/genului respectiv, care reies din fragment. Si atunci nu pot sa ma apuc eu sa dau o definitie cu mai mult de 4 trasaturi sau cu trasaturi care nu se gasesc in fragment, pentru ca asa zice in definitie.
theodora234: Adica nu pot sa trantesc eu o definite acolo care nu are nicio legatura cu fragmentul, din moment ce ei zic clar ce trebuie sa mentionez in introducere,
Alte întrebări interesante