Engleza, întrebare adresată de gigi3670, 8 ani în urmă

Am nevoie de acest text tradus! Multumesc!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de malina180104
1
Chiar din copilarie Manya, o porecla data de familie ei, a fost fascinata si foarte entuziasmata cand venea vorba de stiinta, care era totodata un talent extraordinar. Parintii Manyei erau profesori si au invatat-o valuarea invatatului. Femeilor nu le era permis sa studieze la universitatea Warsaw; deci, Maria s-a alaturat altor studenti la o “univesitate plutitoare”. Cursurile se tineau noaptea, in locatii diferite, pentru a nu fi detectati de politie. In 1891, a plecat la Paris ca sa isi continue studiile la Sorbonne, unde si-a obtinut diploma in fizica si stiinte matematice. L-a intalnit pe Pierre Curie, profesor la Scoala de Fizica, in 1894, iar in anul urmator s-au casatorit. Aceasta casatorie cu Pierre Curie a fost evenimentul care a marcat inceputul unui parteneriat care avea ca scop dobandirea unor rezultate de importanta mondiala, mai ales descoperirea metalelor radioactive poloniu si radiu in 1898.
In 1903, ea a devenit prima femeie care a primit premiul Nobel pentru fizica. Moartea prematura a sotului eiin 1906 a marcat un punct dramatic in cariera sa. De la acel moment, s-a secat de energie pentru a face toata treaba pe cont propriu. A casticat un al doilea premiu Nobel pentru chimie in 1911, unul fara precedent.
Marie Curie a murit in Savoy, Franta, dupa o scurta boala, pe 4 iulie 1934. Viata ei ne ofera o profunda si fascinanta revelatie (aici nu stiu daca am tradus chiar bine) in legatura cu felul in care femeile au schimbat si inovat stiinta si academia.

malina180104: Sper ca e bine si ca te-am ajutat
gigi3670: Da! Multumesc!
Alte întrebări interesante