Biologie, întrebare adresată de ţurcănelu, 9 ani în urmă

Am nevoie de ajutor, HEELP!
mecanismul ochiului
(3-5 propozitii)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de justmeekarina
2
ochiul este unul din analizatorii din organism. cu ajutorul lui putem vedea. in ochi intra mai multe coante luminoase care se proiectează pe retina intr o imagine răsturnată.
Răspuns de asdjk
2
lumina(stimulul) intra prin mediile transparente( corneea transparenta, umoarea apoasa, cristalinul, umoarea sticloasa) , ajunge in pata galbena( unde imaginea este mult mai mica si rasturnata) dupa prin stimularea celulelor apare influxul nervos, trece prin nervul optic, urca la creier unde apare incrucisarea nervilor( chiasma optica) dupa merge la ariile vizuale- senzatiile vizuale.
ochiul are trei invelisuri de la exterior spre interior: sclerotica,coroida, retina. sclerotica de continua anterior cu corneea apoasa, coroida contine vase de sange ce mentine temperatura constanta si hraneste ochiul, iar retina contine 10 straturi de neuroni. celule din retina: celule cu con ce se gasesc in pata galbena, dispun de o vedere diurna, cromatica, elibereaza iodopsina; celule cu bastonas: dispun de o vedere nocturna, sunt cele mai multe si elibereaza rodopsina. boli: orbire, daltonismul, miopia, hipermetropia, prezbitismul, acromatopsia, cataracta. sper ca te am ajutat
Alte întrebări interesante