Chimie, întrebare adresată de djksbesil, 8 ani în urmă

Am nevoie de ajutor pleaase
Maine am test si nu stiu sa denumesc o reactie. Cine poate sa imi explice. Cum imi pot da seama care e hexena ,pentan, metil, etil, pentena, propan, propena, alcan alchena. Si toate restul Dau toate punctele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Salutare

Este destul de simplu .

Hexena (C6H12) inseamna ca are in compozitie 6 atomi de carbon (hexa vine din greaca inseamna 6 ) , iar acel sufix "ena" inseamna ca are o legatura dubla intre doi atomi de carbon (oricare doi daca nu specifica pozitia legaturii)

Pentan (C5H12) inseamna ca are 5 atomi de carbon ( penta vine tot din greaca , inseamna 5) . Este un alcan cu legaturi simple cu 5 atomi de carbon (penta) si restul atomi de hidrogen pe langa ei .

Metil radicalul de forma CH3 .

Etil radicalul de forma CH2-CH3 .

Pentena (C5H10) , folosim acelasi rationament ca pentanul , are 5 atomi de carbon ( avem iar prefixul pent , acelasi din greaca , 5) , doar ca are o legatura dubla intre doi atomi de carbon ( sufixul "ena" ca la hexena)

Propan (C3H8) este alcanul cu legaturi simple cu 3 atomi de carbon si restul legaturi de hitrogen .

Propena (C3H6) acelasi rationament ca la propan are 3 atomi de carbon cu legaturi simple dintre care o legatura este dubla ( iar sufixul "ena" ca la celelalte).

Alcan inseamna tot ce are doar legaturi simple intre atomii de carbon ( propan , pentan , butan , hexan , remarca sufixul "an" de aici ar trebui sa ti se aprinda un beculet)  

Alchena inseamna ca are o legatura dubla intre doi atomi de carbon ( iar sufixul "ena" )

Deci :

Pent = 5

Pro = 3

ena = legatura dubla

Bonus :

- daca ai sufixul "ina" (nu are legatura cu Inna) inseamna ca ai o legatura tripla intre atomii de carbon ( la alchina ) .

- daca ai sufixul "ol" acela este un alcool , o sa gasesti in formula o grupare -OH .

- daca ai sufixul "oic" acela este un acid carboxilic si vei gasi in formule mereu gruparea -COOH .

Alte întrebări interesante