Biologie, întrebare adresată de Cocomeu, 9 ani în urmă

Am nevoie de ajutor,sa.miexplice cineva cum serezolva problemele de clasa 10 la bio cu respirtia.
Folosid aceasta formula: VC+VIR+VER=CV
CV+VR=CPT
VC=volumul curent ...etc cei care stiu sa faca problemeinteleg ce am.scris si ce insemna toate prescurtarile.
Am nevoie de un exemplu concret pentru ca eustiu doar formula da nu.stiu cum sa o folosesc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariacdr05
2
Păi V.C este Volumul Curent având 500 ml aer şi reprezintă volumul de aer care pătrunde în plămâni în cursul unei inspiraţii de repau şi este eliminat printr-o expiraţie de repaus. 
V.I.R este Volumul inspirator de rezervă şi are 1500 ml aer, reprezentând volumul suplimentar de aer care pătrunde în plămâni în urma unei inspiraţii forţate ce urmează după o inspiraţie de repaus.
V.E.R este Volumul expirator de rezervă şi are tot 1500 ml aer, reprezentând volumul suplimentar care este ELIMINAT din plămâni în urma unei expiraţii forţate ce urmează după o expiraţie de repaus. 
V.R este Volumul Rezidual având tot 1500 ml de are şi reprezintă volumul permanent din plămâni ce nu poate fi eliminat decât prin deschiderea cutieti toracice.
C.V este Capacitatea vitală reprezentând volumul maxim de aer ce poate fi scos din plămâni printr-o expiraţie forţată efectuată după o inspiraţie maximă.
CPT este Capacitatea totală pulmonară ce reprezintă volumul de aer cuprins în plămâni la sfârşitul unei inspiraţii maxime, adică: CPT = CV + VR
CPT mai reprezintă şi suma tuturor volumelor respiratorii ,adică: CPT = VC + VIR + VER + VR .. a încă ceva, Debitul respirator de repaus este egal cu Volumul curent ori Frecvenţa respiratorie... iar frecvenţa respiratorie, în stare de repaus este de 16 respiraţii/minut la bărbaţi şi 18 respiraţii/1 la femei :)

mariacdr05: repaus, cutiei* m am grăbit
Cocomeu: Si exemplu?
mariacdr05: pai nush cum sa ti trimit poza
Alte întrebări interesante