Limba română, întrebare adresată de UDontneedtoknow, 8 ani în urmă

Am nevoie de ajutor urgent,pana astazi la ora 11:30 Explica,in aproximatic 2-3 randuri,care este invatatura textului de mai jos: Spun ca-n vara trecuta,o liseta s-o rata, Ai lebedei de balta consilieri privati, asaupt presedinta gastei s-au strans de dimineata Pe lac la Cismigiu;acolo invitati Erau din inalt ordin a hotora in sfat O pricina de stat, Adica prin dezbateri adanc sa chibzuiasca Pentru un peste mare,cu ce sos sa-l gateasca Caci lebada gatoasa Voia sa dea o masa; Mare le fu galceava si lunga convorbirea; Prezidentul le zise:,,Fratilor senatori! Sa lasam chibzuirea, Pricina,cum se vede,e foarte delicata, Si dup-a mea parere trebuie amanata: Veniti maine in zori.'' Propunerea aceasta cu toti o aplauda Si pentru-ntaia oara Pe gasca laudara Pentru a ei idee,apoi se risipira Si a doua zi iarasi l-acelasi loc venira. Pan-a doua zi insa stiti ce s-a intamplat? Pestele s-a stricat Si racii l-a mancat. Cuvintele-aci scrise sa nu va para glume; Consiliuri d-astea vedem destule-n lume, Si la noi mai ales Se-ntampla foarte des. (Grigore Alexandrescu,Liseta,rata si gasca)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Voden
16

Bună!

"Nu lăsa pe mâine ce poți face azi"

    În textul citat autorul se folosește de imaginație și prin intermediul animalelor personificate reușește să suprapună cele două lumi, lumea reală și lumea imaginară, făcând astfel referire la proverbul "Nu lăsa pe mâine ce poți face azi". Prezidentul decide să amâne masa pentru a se bucura deplin de ea a doua zi, iar celelalte păsări sunt de acord cu acesta. Însă a doua zi în zori au avut parte de o surpriză, gustosul pește s-a stricat din cauza căldurii. Toată această întâmplare este o metaforă ce face referire la deciziile noastre de zi cu zi, în speciale la amânările la care recurgem când nu avem chef sau dispoziția de ceva, ca mai apoi să pierdem acea șansă sau să se strângă prea multe sau să nu mai avem timp să ne ocupăm de lucrul respectiv etc. Învățătura pe care o extragem din opera lui Grigore Alexandrescu este să nu amânăm lucrurile decât dacă este nevoie, ci nu din motive banale cum ar fi "nu am chef, lasă că fac mâine", "ies în oraș, lasă că fac mâine", "vreau să dorm până la 12, lasă că fac altă dată" etc. , pentru că se vor strânge și alte lucruri de făcut pe lângă și vom pierde ocazia, ba chiar vom amâna din nou.

*Este o explicație mai dezvoltată, dacă nu te descurci să selectezi 2-3 rânduri, anunță-mă. Poți scrie de la "Învățătura pe care o extragem..." și mai poți tăia. Multă baftă!


nastaseadrianrobert: Buna
nastaseadrianrobert: Ma poti ajuta si pe mine
nastaseadrianrobert: Te roog
Alte întrebări interesante