Istorie, întrebare adresată de valcucatalina, 9 ani în urmă

Am nevoie de ajutorul vostru... Imi trbuie pentru luni,va rog daca stiti ajutati-ma.
Trebuie sa faceti o compunere cu raspunsurile de la toate intrebarile,trebuie sa faceti legatura intre ele si sa iasa frumos.. Va rogg sa ma ajutati. Dau 100 de puncte pentru cel mai bun raspuns.
Raspunde pe baza la urmatoarele intrebari:
a)Cand s-a instaurat stapanirea romana in Dacia?
b)Cand si din pordinul cui a avut loc retragerea la care face referire textul?
c)Ce problema a nascut retragerea stapanirii romane din Dacia si cand s-a nascut ea?
d)Enumera trei categorii de argumente ale continuitatii daco romane la nord de Dunare.
Va mai spun inca o data.. Trebuie sa facem o compunere cu raspunsurile care ne da,treb sa aibe legatura.. Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
29
Începând cu anul 106 d.Hr., Dacia devine provincie imperială. În fruntea acesteia va fi pus un ,,legatus Augustii pro praetore" de rang consular. Acest lucru îi va conferi provinciei un caracter militar. Romanii au organizat încă de la început provincia după criterii imperiale - ierarhie administrativă, fiscală, militară. / Începând cu anul 270 d.Hr. goții ataca Imperiul la sud de Dunăre. Aurelian se vede nevoit să refacă din temelii provincia Dacia, așa ca preferă să renunțe la ea, mai ales ca începe să fie din ce în ce mai des atacată de migratori. Populațiile migratoare de neam germanic ar fi pus în pericol nu doar integritatea Daciei, ci chiar a Imperiului. Astfel, Aurelian prefera să sacrifice Dacia decât să aibă de suferit Imperiul. În 271 d. Hr. da ordin de retragere. / Problema principală pe care o are Dacia după retragerea romanilor o reprezintă migratorii care duce la o decădere din punct de vedere economic a dacilor. De teama migratorilor aceștia părăsesc orașele retragandu-se în zone mai puțin expuse. / O problemă a zilelor noastre o constituie continuitatea dacilor pe teritoriul Daciei. Unii istorici sunt de părere ca aceștia ar fi părăsit tara odată cu cetățenii romani. Însă, dacă gândim logic acest lucru ar fi imposibil - și în zilele noastre unele persoane nu-si părăsesc casa nici chiar cu prețul vieții lor. Unele cuvinte de astăzi de origine latina ne dovedește clar ca nu toate persoanele au plecat. Apoi, cu siguranță ca o parte a cetățenilor romani cu funcții nu prea importante sau pensionari au rămas aici. Aveau case, pamant, familii aici si nu e prea ușor sa o iei de la capăt în altă parte. Sunt de părere ca doar armata și administrația a părăsit țara, restul rămânând pe loc.

motanudeea: Notă: după bară ,,/" începi cu alineat . Telefonul îmi rearanjează textul și de aceea am fost nevoita să pun bară.
Alte întrebări interesante