Limba română, întrebare adresată de andreeaduca81, 8 ani în urmă

Am nevoie de caracterizarea personajului fat frumos cu mot in frunte de caragiale ofer maxim de puncte...​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de florin9852
4

Răspuns:

Basmul este o specie literară epică, de mare întindere, în care se narează întâmplări reale ce se împletesc cu cele fantastice, în care personaje reprezentând binele şi răul se înfruntă, totul terminându-se cu triumful binelui. Lumea basmului, populată cu personaje tipice: împăraţi, Feţi-frumoşi, zâne,zmei- stă sub semnul supranaturalului. La acțiune participă personaje imaginare, înzestrate cu puteri supranaturale, ce reprezinta binele și răul, iar în final acesta este învins. Basmul se petrece într-un trecut îndepărtat, într-un spaţiu nedefinit sau prea puţin definit.

Basmul,,Făt-Frumos cu moț în frunte”este un basm cult- (este o specie a genului epic, cu autor cunoscut, în care acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri narative, iar elementele reale se îmbină cu cele ale fantasticului, la care participă un număr mare de personaje înzestrate cu puteri supranaturale reprezentând forțele binelui și ale răului, din a căror confruntare binele iese întotdeauna învingător.)

În basmul ,,Făt-Frumos cu moț în frunte” apar personaje și situații arhetipale(situații care apar în literatură și în viață considerate a fi universale în majoritatea culturilor) pe care Caragiale le-a preluat din basmul românesc, acestea, desigur le-a prelucrat și stilizat într-o creație originală.

Titlul basmului este numele personajului principal, trimite atât conştient, cât şi inconştient, la idealurile de curăţenie sufletească şi de frumuseţe fizică- Făt-Frumos este mai grozav, mai deosebit,mai iscusit,mai important decât alții—născut cu,,moț”-șuvița de păr din frunte este un semn,un dar primit la naștere.

Fragmentul aparţine unui basm, pentru că are câteva din trăsăturile acestuia.

În primul rând este un text epic cu acţiune, personaje, narator. Acțiunea se desfășoară linear, succesiunea secvențelor narative este redată prin înlănțuire.

În ceea ce priveşte acţiunea, dintre momentele subiectului în fragment apare expozițiunea.

Basmul „Făt-Frumos cu moț în frunte”începe cu formula ,,a fost odată ca niciodată" indică un timp al începuturilor(acel timp), când totul era posibil, un timp al tuturor posibilităţilor, iar întâmplările erau unice și irepetabile. În acel timp,o,,împărăteasă”cu calități deosebite foarte frumoasă și,, voinică”-curajoasă,îndrăzneață a născut ,,un prunc”,care spre deosebire de mamă este,,slut,pocit”,înfiorător.Apariția,,ursitoarei”-ființa care hotărăște soarta copilului-umple de satisfacție sufletele din jur,prezicând băiatului însușiri esențiale ce-l vor deosebi de oamenii obișnuiți:va fi atrăgător,înțelept,curajos,deosebit de inteligent,va destina ființei iubite înțelepciunea pe care o are și el.Această promisiune a alinat mâhnirea împărătesei și s-a dovedit adevărată,fiindcă de timpuriu a început să se exprime inteligent,subtil,spiritual,binevoitor.

În al doilea rând, fragmentul aparţine unui basm, deoarece lumea înfăţişată are caracteristici supranaturale. Personajele care populează această lume sunt şi ele specifice basmului: împărăteasa,ursitoarea,Făt-Frumos.

Împărăteasa-mamă este prezentată asemenea unei zâne descrisă cu calități, virtuți, frumusețe și tot ce se poate dărui pe lume. Frumusețea ei fizică este hiperbolizată.O astfel de ființă a adus pe lume o ființă respingătoare, diformă, slută, hidoasă,de asemenea hiperbolizată.Antiteza surprinde ,dar este îndreptată de ursitoare-zâna care hotărăște soarta pruncului,prevestindu-i calități deosebite.

Caracterizarea este realizată în mod direct de către naratorul omniscient,

Narațiunea fragmentului se face la persoana a III-a, numărul singular, de un nataror omniscient-narator obiectiv,impersonal,care povestește la pers.a 3 a ,fără a se implica în povestire.

Limbajul acestui fragment dintr-un basm cult este fluent, îngrijit, datorită artei de a povesti, artă care aparţine unui talent cultivat, preocupat de desăvârşirea artistică. Basmul este înfrumusețat cu epitete-adjective la gradul superlativ absolut,enumerații care ilustrează expresiv calitățile și defectele personajelor. În acest fragment observ folosirea unui limbaj afectiv,sentimental, Caragiale nu este un povestitor rece, indiferent, ci se implică, participă sufleteşte.

În acest basm Caragiale folosește limbajul popular,regionalisme, iar neologismele lipsesc.

Acest fragment face parte dintr-un basm, specie epică, narațiune cu întâmplările reale și fantastice, a căror îmbinare compune principalul mijloc artistic, fabulosul.

Explicație:

Poți extrage de aici tot ce ai nevoie


andreeaduca81: wow nu ma asteptam la asta iti multimesc frumod fon tot sufletul
florin9852: :) mersii , npc
andreeaduca81: nu prea ma pricep aici cum iti dau coroana??
florin9852: pai trebuie sa ma mai voteze cineva gen cu inima și după poți :)
andreeaduca81: aaa
andreeaduca81: ok
andreeaduca81: mulțumesc frumos inca o data
florin9852: npc :), oricând
Alte întrebări interesante