Limba română, întrebare adresată de AlexMarar, 8 ani în urmă

Am nevoie de cele 5 structuri textuale 2-3 rânduri din orice(dau coroana) text​


PreferSaRamanAnonima: Ti-am scris despre toate. Alege tu care crezi.
AlexMarar: din cărți

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PreferSaRamanAnonima
0

Răspuns:

Secventa narativă este compusă din situația inițială, transformarea și situația finală. O astfel de secvență se poate întâlni în texte literare epice – basm, roman, nuvelă –  dar și în relatarea unor fapte diverse în mass-media. În timp ce povestim, folosim secvențe narative. Secvența narativă prezintă derularea unor întâmplări într-o ordine logică și temporală, urmărește dezvoltarea unei intrigi într-o înlănțuire de evenimente care au un deznodământ. Relatarea se face la persoana I sau la persoana a III-a. Florentina Sâmihăian afirmă că accentul este pus pe acțiune, iar întrebările la care răspunde cel care scrie o narațiune sunt Cine? Ce face? Unde? Când? Cum? De ce?

• Secvența descriptivă evidențiază liniile de dezvoltare a unei descrierii: aspectualizarea sau prezentarea părților obiectului descris și a proprietăților acestuia; punerea în relație sau indicarea reperelor spațiale și temporale în care se situează obiectul descris, precum și comparația acestuia cu alte obiecte de același fel.

Astfel de secvențe apar în proză, în versuri (pasteluri) sau în piese de teatru sub forma didascaliilor, dar și în descrieri de tip științific sau în reclame sau ghiduri turistice. Se observă folosirea cuvintelor din câmpul lexical în care se încadrează tema descrierii, preponderența grupurilor nominale (substantiv + adjectiv), prezența verbelor la prezent sau imperfect. Și aici există o serie de întrebări care ne ajută să redactăm astfel de secvențe Ce este descris? De către cine? Cum? De ce?

• Secvența dialogată apare în textele literare – în piese de teatru, în proză sau în emisiunile TV. Dialogul există în comunicarea de zi cu zi cu cineva de lângă noi sau cu cineva aflat la depărtare prin intermediul internetului, a telefonului. O secvență dialogată reproduce întocmai cuvintele unor persoane sau personaje din operele literare și permite dezvăluirea direct a gândurilor, a sentimentelor și a atitudinilor acestora. Trebuie să avem în vedere că în secvența dialogată există verbe de declarație ( a afirma, a întreba, a spune, a șopti, a zice etc.), linia de dialog înaintea replicilor sau marcarea acestora prin ghilimele, marcarea intonației prin punctuație specifică. Întrebările pentru redactarea  textului dialogat sunt Cine vorbește? Cu cine? Despre ce? Unde? Când? De ce? Ce relații sunt între cei care dialoghează?

• Secvența explicativă oferă informații necesare înțelegerii unor acțiuni ale persoanelor sau personajelor, oferă explicații despre cauzele și caracteristicile unor fenomene sau evenimente. Aici se folosesc cuvinte sau grupuri de cuvinte de genul mai înainte, în cele din urmă, apoi, în consecință, astfel, deoarece, fiindcă etc. Se utilizează procedee ca definirea, exemplificarea, compararea, reformularea etc. Întrebările specifice acestei secvențe sunt Ce este de explicat? De cine? Cum? De ce?

• Secvența argumentativă este alcătuită din teză/premisă, argumente și concluzie. Argumentația cuprinde conector logici , verbe de tipul consider, cred, mi se pare, apreciez. Întrebările pentru secvența argumentativă sunt Cine argumentează? Ce argumentează? Pe cine dorește să convingă? Cui i se opune? De ce?


AlexMarar: am spus exemple din cărți
PreferSaRamanAnonima: Ce carti?
Alte întrebări interesante