Limba română, întrebare adresată de anemari99, 9 ani în urmă

am nevoie de descrierea unui colt din natura

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
30

Salut!

Descrierea unui colț de natură

______

(Titlu)

Poiana fermecată

(Introducere)

Tânărul poposise spre amiază în poiana dinspre Drumul Dorului, lungindu-şi trupul ostenit nu departe de izvor. Stropi de cristal delicat tresăreau, arcuindu-şi zborul în salturi voioase, frângându-și trupurile de roşiatice pietre dure, şlefuite de apa dulce,  pentru a ateriza ca o ploaie fină, necontenită, pe chipul încins încă de soare şi mers al trecătorului.

(Cuprins)

Pâlcuri de garofiţe de munte îşi întindeau braţele zvelte una către cealaltă, gesticulau sub fiorul adierii ce străbătea poiana, căutând parcă un râset, o îmbrăţişare, o încuviinţare de la partenerele de conversaţie. Cupele de cremene parfumate ale lăcrămioarelor, umplute cu roua dimineţii, le înveseleau chipul vioriu, iar trilul sfioasei privighetori, stăpâna regatului înfrunzit, le îmbujora de emoţie obrăjorii înmiresmaţi de bucuria vieţii, de valsul inimii pădurii. Clopoţei viorii, străvezii, îşi îndoiau vesel tulpiniţele subţiri, invitând oaspeţii la bal.

Curând, sub perdeaua astrului solar, se desfăşurară rânduri de păpădii, unele îngâmfate, coafate cu aur galben, alunecând în perechi pe mușchiul proaspăt, altele scuturând puf fin din şuviţe de argint, înălţându-le deasupra dănţuitoarelor, ca în vis de poveste.

(Încheiere)

Balul florilor de aprilie se porni, iar tânărul îşi feri atent pletele după ureche, să privească emoţionat spectacolul din poiana fermecată, ce tot mai des le scapă oamenilor ...

______

Explicații:

Structura compunerii descriptive de tip tablou:

1. Introducerea

- fixarea reperelor de timp și de spațiu ale elementului descris, cuprinse într-un scurt fragment narativ (3-4 rânduri)

2. Cuprinsul

- prezentarea imaginii de ansamblu

- evidențierea detaliilor peisajului descris

- folosirea unui limbaj expresiv (figuri de stil)

(a se evita figurile de stil clișeizate, de ex. „negru ca abanosul”, „covor multicolor”, „verde ca smaraldul”, deoarece devin supărătoare pentru cititor)

- folosirea de imagini artistice (vizuale, olfactive, auditive)

3. Încheierea

- evidențierea impresiei generale sau o concluzie personală asupra peisajului descris.

Alte întrebări interesante