Ed. tehnologică, întrebare adresată de bojianfelix, 8 ani în urmă

Am nevoie de eseu repede repede vă rog ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CristiCode
1

Oul de Paste este un simbol al renasterii. In traditia crestina, oul rosu semnifica sangele mantuitorului Hristos, care a fost varsat pentru noi pe cruce. Sangele lui Cristos ne-a curatit de pacate si ne-a adus pace cu Dumnezeu. Oul alb inseamna puritatea sufletelor noastre si lumina dumnezeiasca care patrunde in ele. De aceea, un ou este "deschis" sau "spart" pentru a redobandi lumina sufleteasca pierduta prin caderile noastre in pacat.

In multe zone ale tarii se stropesc fetele la hora de Paste (mai ales fetele tinere). Baietii isi arunca apa peste ele intr-un mod joacaus, iar acest obiceiu este legat de idea ca prin spalarea cu apa se fac curate sufletele si trupurile. Este un obicei care are si o explicatie mai stiintifica, intr-un anumit fel: prin apa rece se stimuleaza circulatia sanguina si se tonifiaza musculatura.

Pentru preparatele de Paste vom avea nevoie de: carne afumata, slanina, sunca, salam, carnati - toate asezonate cu boia dulce sau iute; branza de vaci (romaneasca, feta); masline negre si verzi (din conserva), ulei pentru salata; cartofi noi - pentru piure; varza murata sau varza acra pentru bors; oua rosii pentru decorarea platoului principal. De asemenea vom folosi condimente specifice sarbatorilor pascale: scortisoara, cimbrisor, busuioc.

Odata pregatite aceste ingrediente vom incepe aranjarea platoului principal. Intr-un vas mare punem cartofii noi curatati si taiati cubulete, carnatii, slanina, sunca si salamul taiate fasii groase. Adaugam apoi varza murata/acra tocata grosier sau varza bors. Condimentam cu busuioc uscat, scortisoara pisata si cimbrisor uscat. Punem uleiul pentru salata intr-un vas mic de langa platou si il lasam la temperatura camerei pentru a se racori.

Reprezentand un simbol al renasterii dar si al unirii tuturor fiintelor vii sub Dumnezeu, Oul de Paste este pus in centrul platoului principal, fiind curatit in prealabil de coaja pe cat posibil astfel incat suprafata acestuia sa fie neteda protejandu-se intr-un servetel alb (simbolizand puritatea). De jur imprejurul oului punem bucatele din carnea afumata amestecate cu slanina, sunca si carnatii. Pe marginea platoului punem salamul taiat felii si branza rasa.

Odata terminata aranjarea platoului principal, ne concentram asupra decorarii mesei pentru a crea un mediu cat mai potrivit unei sarbatori atat de importante precum Pastele. Masa este acoperita cu o fata alba deasupra careia se aseaza o batista imprimata sau un servetel simplu in dungi sau alte modele potrivite tematicii pastorale a sarbatorii. Pozitia centrala a meselor festive de Paste este de Pasti, un covor scurt din lana sau matase imprimat cu motive florale si simboluri paschal-pastorale (iezi micuti, gainute). La capetele mesei se aseaza cate o candela in forma de cruce pe care este legata o fundita rosie sau floricele albe.

O alta traditie specifica sarbatorii pascale o reprezinta "Baietii merg la stropit". In ziua de Paste baietii isi arunca apa peste fetele tinere intr-un mod jucaus, iar acest obiceiu este legat de ideea ca apa curata sufletele si trupurile. Este un obiceiu care are si o explicatie mai stiintifica, intr-un anumit fel: prin spalarea cu apa rece se stimuleaza circulatia sanguina si se tonifiaza musculatura.

Alte întrebări interesante