Limba română, întrebare adresată de olyrecords, 8 ani în urmă

am nevoie de informații despre medici

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Madddyy
5
În general funcția unui medic este aceea de vindecare a bolilor, fiind una din profesiile cele mai vechi ale omului. Profesia de medic provine din ocupația de tămăduitor, ocupație care deja era practicată de preoții din antichitate.
Din experiența îndelungată în decursul istoriei, s-au cristalizat treptat bazele științifice în care este practicată medicina de azi.
Indiferent de motivele care te îndruma în aceasta directie, trebuie sa stii ca medicina este dificila si ca ai nevoie de pasiune si ambitie ca sa reusesti! Pe langa acestea, mai ai nevoie si de bune cunostiinte de biologie, chimie si fizica, fiindca acestea sunt indispensabile acestei pregatiri.
Cel mai bine ar fi sa fii început din scoala generala sa fii atent si sa acorzi atentia necesara acestor materii, astfel încat sa ai bazele necesare pregatirii viitoare.
Al doilea pas, si cel mai indicat ar fi sa urmezi, la liceu, o specializare de „stiintele naturii" sau chiar de „matematica-informatica" (recomandabil ar fi sa o urmezi pe prima, acolo se pune mai mare accentul pe biologie, chimie si fizica, si mai putin pe matematica si informatica), unde vei face mai multa matematica, informatica, fizica, biologie si chimie decat la celelalte specializari, consolidand astfel cunostiintele de baza acumulate în ciclul gimnazial. Cu putin noroc, esti si înclinat spre aceasta parte, „reala", deci îti va fi usor, daca nu, va trebui doar sa te straduiesti mai mult decat ceilalti colegi dar acest lucru doar te va face sa fii mai ambitios, asa ca nu uita scopul tau final!
Daca cumva ai decis ca vrei sa te faci medic, însa ai sarit peste una dintre aceste specializarii, NU te descuraja! Daca esti suficient de ambitios poti sa recuperezi!
Examenul de admitere difera la fiecare facultate, unele dau examen dintr-o materie (biologie sau chimie) sau din doua (biologie, chimie sau fizica). Ceea ce trebuie sa stii e ca facultatea dureaza 6 ani, dupa care poti da examenul de rezidentiat unde îti poti alege specializarea ̶ care dureaza 3 ani pentru medicii de familie si 6 ani pentru celelalte specializari dupa care vei fi rezident si vei lucra sub îndrumarea unui medic specialist. Dupa perioada de rezidentiat vei da examenul de rezidentiat, pe care, promovandu-l, devii medic specialist. Dupa înca 5 ani, de data aceasta de profesat, poti da examenul de primariat, devenind medic primar la promovarea lui. Medicul primar este cel consultat în cazuri mai grave, chiar si de catre medicul specialist si este platit mai bine decat acesta din urma.

Ce trebuie sa mai stii despre profesia de medic?
Ai nevoie de pasiune pentru aceasta profesie, trebuie sa fii rabdator, comunicativ, deschis si sa transmiti încredere pentru a putea comunica cu pacientii. Uneori, risti sa cazi în blazare daca dai de prea multe cazuri similare, dar acest lucru se poate remedia daca esti atent si observi diferentele marunte si subtile ale fiecarui caz.
Este de asemenea extrem de important sa fii la curent cu noile descoperiri medicale si sa te încrezi în instinctul tau! Trebuie sa ai încredere în tine! E mult mai bine sa recomanzi analize sau testari suplimentare care sa se dovedeasca nu atat de necesare decat sa ignori ceva si mai apoi sa fii acuzat de malpraxis si sa fii exclus din breasla.
În prezent, medicina din Romania este reprezentata atat de medici excelenti cat si de unii mediocrii, care fac stirile, dar ceea ce un aspirant la o astfel de cariera trebuie sa stie este ca, desi resursele materiale sunt putine, uneori limitate, aceasta meserie are potentialul de a oferi mai multe satisfactii decat oricare alta!
 
Alte întrebări interesante