Limba română, întrebare adresată de Licapaschi, 9 ani în urmă

Am nevoie de o argumentare ca textul literar Cuvant de T. Argezi e opera lirica ( as prefera de 10-15 randuriA4)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vlad2000
6
     Genul liric cuprinde totalitatea creatiilor literare in care comunicarea sentimentelor, trairilor, ideilor autorului se realizeaza in mod direct.
     Poezia "Cuvant" de Tudor Arghezi deschide volumul "Carticica de seara" si are rolul unei introduceri in universul liric construit de autor.
     Tema textului este creatia, fiind dezvaluit procesul prin care ia nastere opera literara, cadoul autorului pentru cititor.
     Un argument care permite incadrarea textului in genul liric este prezenta eului liric, indicata de verbe la pers.I ("vrui", "am ales", "am vorbit", etc).
     Un alt argument il constituie modul de expunere folosit, textul fiind construit sub forma unui monolog adresat cititorului(substantivul in vocativ "cititorule" si prenumele la pers. a II-a, sustin aceasta idee).
     Creatorul isi explica intentia de a produce o carte, un univers imaginar, pornind de la elementele lumii reale : un brotacel, o lacusta, un scatiu.
     Expresivitatea textului este conferita de figurile de stil folosite : epitete ("nepipaita viata"), personificari ( ("nimicul...care tresare"), repetitii ("macar"). Predominanta este metafora ("ţandără de curcubeie", "scama de zare").
     Poezia are trei strofe inegale ca numar de versuri, cu masura variabila (patru-zece silabe), cu rima imperecheata.
     Din elementele prezentate, rezulta apartenenta textului "Cuvant" de T. Arghezi la genul liric.
  
Alte întrebări interesante