Limba română, întrebare adresată de kingbabygabi72, 8 ani în urmă

am nevoie de o compunere de argumentare la specia doina populara de minimum 150 cuv
cat se poate de repede va rog‼​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sebidani139oznsr0
1

Răspuns:

                                    Compunerea de incadrare in doina populara 

                                                 ,,Doina,, de V. Alecsandri

 

          In opinia mea, opera literara ,,Doina,, culeasa de V.Alecsandri este o doina populara, o specie a liricii romanesti in care autorul anonim isi exprima sentimentele profunde de dor, jale, tristete.

          In primul rand, remarcam tonul confesiv prin care eul liric isi dezvaluie dragostea fata de cantecul doinei care il insoteste permanent alungandu-i tristetea. Metaforele ,,cantic dulce,, , ,, viers cu foc,, si repetitia ,,doina, doina,, din prima strofa si ,,doina....doina,, din ultima strofa lamuresc sentimentele pe care le manifesta fata de tot ce inseamna doina pentru el , pentru viata lui. Persoana I a verbelor si a pronumelor personale ,,aud,, , ,, nu m-as duce,, , ,,stau ,, , ,,eu cant,, ,,ma-ngan,, , ,,mangai ,, sugereaza profunzimea starilor exprimate.

         In al doilea rand, succesiunea anotimpurilor si manifestarile sufletului in mod diferit marcheaza in text motivul comuniunii om-natura. Primavara, sadeste in fiinta umana speranta revenirii incat rosteste ,, doina pe afara....cu florile si privighetorile,, . La venirea iernii este nevoit sa-l insoteasca in casa unde isi mangaie ,,zilele si noptile,,. Alinarea si bucuria interioara sunt aduse tot de versurile doinei,,de voinicie , ,,sau de jale,,.

          Pe de alta parte, prozodia specifica , rima imperecheata, masura de 7-8 silabe si ritumul trohaic asigura muzicalitatea textului ce permite un tempo mai lent ceea ce demonstreaza caracterul sincretic al liricii populare.

         In concluzie, poezia este o doina impresionand prin ecoul sensibil si nuantat al celor mai profunde trairi omenesti.

 

 Din caietul meu de literarura :)) Succes !


kingbabygabi72: multumesc mult
sebidani139oznsr0: cu placere
kingbabygabi72: app
kingbabygabi72: mersi ca mi a i dat o de pe net
kingbabygabi72: ;)
Alte întrebări interesante